Soc (Sambucus nigra)

Denumire științifică: Sambucus nigra
Denumire populară: Soc, Holer, Scorpat, Sog, Hoz
Soc (Sambucus nigra)

Descriere

Socul este un arbust înalt de 4-5 m care creşte de la câmpie pânã în zona montanã inferioarã, pe la marginea pãdurilor şi drumurilor. Florile apar în lunile mai şi iunie şi sunt mãrunte, alb-gãlbui, foarte parfumate, încãrcate de polen. Fructele sunt sferice, de culoare neagrã lucioasã, cu diametru de 6-7 mm şi au gust dulceag.

Din florile de soc se poate prepara o bãuturã rãcoritoare, destul de cunoscutã în unele pãrţi ale ţãrii, respectiv socata. Deşi consumarea fructelor de soc poate avea efecte adverse asupra organismului, fructele nu sunt otrãvitoare.

În scop medicinal, de la soc se recolteazã florile şi fructele, negre, dulci- acrişoare, cu aromă de afine.

Soc – Compoziţie

Florile conţin ulei volatil, rutozid, compuşi aminici, glicozizi, substanţe glucidice, tanini, saponine, mucilagii iar fructele conţin antociani, vitaminele A şi C.

Soc – Acţiune

Preparatele din flori de soc au acţiune sudorificã, diureticã, emolientã, antireumaticã, antinevralgicã şi stimuleazã rezistenţa organismului. Fructele şi sucul obţinut din fructe au o acţiune laxativã şi antinevralgicã.

Soc – Indicaţii terapeutice

Preparatele din flori de soc sunt utilizate în broşite, faringite, gripã, gutã, reumatism, infecţii urinare. Fructele pot fi folosite, cu prudenţã, în constipaţie.  În uz extern se folosesc comprese cu infuzii din soc pentru tratarea abceselor, furunculelor, urcioarelor, acneei, gutei, conjunctivitelor sau degeraturilor.

Administrare:

Infuzia se preparã din 1 linguriţã de flori la 1 canã cu apã. Se beau 3-4 cãni pe zi. Se foloseşte alãturi de alte plante medicinale cu efect sudorific, antireumatic şi depurativ.

De asemenea, socul poate fi folosit sub formă de pulbere, tincturi, decoct, ulei, însă este recomandat să cereţi părerea unui specialist înainte de administrare.

Soc – Precauţii şi contraindicaţii

Fructele folosite ca laxativ nu trebuie administrate în cantitate mare deoarece pot sã aparã efecte adverse: greaţã, vomã, arsuri la stomac, îngreunarea respiraţiei, convulsii.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”