Tămâia (Boswellia serrata)

Denumire științifică: Boswellia serrata
Denumire populară: Tămâie, Ulei De Liban, Oliban
Tămâia (Boswellia serrata)

Descriere

Tămâia este o plantă originară din Africa Tropicală şi Arabia, care iubeşte solurile calcaroase şi căldura.

Arbustul poate ajunge până la 4m înălţime, are frunze alternante care cresc sprevârful crengilor. Fiecare frunză este, de fapt, alcătuită din câte 10perechi de frunzuliţe ovale cu codiţe foarte scurte, iar florile sunt de culoare albă sau roz deschis şi cresclasubsoara frunzelor.

În scop fitoterapeutic se utilizează răşina gumantă aromatică extrasă din tulpina arbustului (gumirezina).

Această răşină este, de asemenea, utilizată în ceremonii religioase, în aromoterapie sau ca şi constituent în produsele cosmetice.

Compoziţie

În compoziţia chimică a acestei plante intră:  gumirezine, uleiuri eterice (camfen, cadinen, felandren, olibanol) şi substanţe amare.

 

Acţiune

Principalele proprietăţi ale plantei sunt: expectorantă, analgezică, antiseptică, antiinflamatorie, antidepresivă, calmantă, sedativă.

Indicaţii terapeutice

Utilizată sub formă de tinctură, tămâia este eficientă în cazurile de astm, calculi de orice natură indiferent de localizare,  guturai, sinuzite, tumori, stări nervoase, bronşite, laringite, ulcer, dizenterie, iar sub formă de spălături locale sau comprese ajută la eliminarea inflamaţiilor sânilor (mastoze chistice), a rănilorinfectate sau a cicatricilor.

 

Precauţii şi contraindicaţii

În comerţ există o serie de substitute ale tămâiei obţinute pe cale sintetică şi care sunt periculoase pentru sănătate.
Din acest motiv nu se va folosi pentru uzul intern decât tămâia care se găseşte în magazinele de plante medicinale, a cărei calitate este garantată.

Tămâia dizolvă dinţii, din acest motiv nu se ţine mult timp în gură, în contact cu dantura.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Terapia vacuum cu ventuze: ce este și cum funcționează?