Angelică (Angelica archangelica)

Denumire științifică: Angelica archangelica
Denumire populară: Angelică
Angelică (Angelica archangelica)
4. Angelica Are proprietăţi antispastice, reduce formarea gazelor intestinale şi acţionează asupra durerii.

Descriere

Angelica este o plantã ierboasã înaltã,din familia umbeliferelor, care creşte mai mult în regiunile montane, fiind ocrotitã de lege. Numele ei se leagã de o sãrbãtoare religioasã, praznicul Sfântului Arhanghel Mihail, în preajma cãreia planta înfloreşte.

Deşi este o plantă ierboasă, angelica atinge dimensiuni impresionante, tulpina sa puternică putând depăşi doi metri înălţime. Are flori albe, dispuse în umbrele mari, globulare, seminţe cu gust astringent-aromat şi un rizom din care se desprind rădăcini lungi.

Este o plantă iubitoare de umezeală şi lumină, mare amatoare de pământuri afânate şi grase, bogate în substanţe nutritive.

În scopuri medicinale se recurge la planta cultivatã, de la care se recolteazã rãdãcinile, de culoare închisã, negricioasã şi cu miros aromat caracteristic.

Compoziţie

Rãdãcina conţine ulei volatil în a cãrui compoziţie intrã principii cumarinice, angelicina, xantotoxina, imperatorina, bergaptenul. Mai conţine acizii cafeic, clorogenic, angelic, fumaric, oxalic, acizi graşi, taninuri, substanţe glucidice.

 

Acţiune

Substanţele fitochimice din rãdãcina de angelicã au proprietãţi tonice, stimulente, carminative, stomahice.

Uleiul volatil din angelicã are efecte excitante asupra sistemului nervos central, la administrare în doze mici, în timp ce la doze mari manifestã o acţiune puternic inhibitoare, deprimantã, afectând chiar luciditatea.

Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu angelicã este utilizatã în afecţiuni ale stomacului însoţite de anaciditate sau hipoaciditate, pentru stimularea poftei de mâncare, flatulenţe, indigestie, dureri de stomac, tuse, răceală, gripă, bronşită, psoriazis, tromboză.

Uleiul volatil se recomandã în anorexie, dispepsii,meteorism. Uleiul eteric de angelicã se mai foloseşte şi extern în terapia reumatismului.

Administrare:

Pentru prepararea unui decoct se foloseşte 1 linguriţã de pulbere de rãdãcinã la 1 canã cu apã. Se lasã la fiert cca 2 minute dupã ce dã în clocot. Se ia de pe foc şi se lasã vasul acoperit încã 15 minute. Se strecoarã şi se lasã sã se rãceascã. Se poate folosi 1 canã pe zi, dar în nici un caz mai mult de 2 cãni.

Alte preparate din rãdãcinã de angelicã sunt maceratul, tincturile. Uleiul volatil de angelicã se administreazã în doze foarte mici de 0,05-0,3 g într-o prizã.

Precauţii şi contraindicaţii

Având în vedere efectul negativ al dozelor mari, se recomandã folosirea cu maximã prudenţã atât a preparatelor din rãdãcinã de angelicã, cât mai ales a uleiului volatil.

Este contraindicatã la femei în timpul sarcinii.

A se evita băile de soare concomitent cu administrarea preparatelor din această plantă, deoarece le poate provoca sensibilitate la soare persoanelor cu piele delicată.
A se evita în cazul în care suferiţi de diabet.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”