Arţarul (Acer platanoides)

Denumire științifică: Acer platanoides
Denumire populară: Arţar
Arţarul (Acer platanoides)

Descriere

Arţarul este un arbore rezistent, preţuit atât pentru lemnul său, cât şi pentru efectele terapeutice ale frunzelor, siropului şi fructelor. Arţarul rareori depăşeşte 20 m în inaltime, formează o coroană arcuită simetric, pe un trunchi mai degraba scurt.

Scoarta sa este netedă, cenuşie, se desprinde de trunchi sub forma unor solzi alungiţi iar  frunzele sunt lobate, având practic aceeaşi culoare şi acelaşi luciu pe ambele feţe

În lunile de primăvară, arţarul poartă flori alb-gălbui, dispuse în inflorescenţe umbeliforme. Fructele sunt prevăzute cu două aripioare îmbinate, astfel încât descriu un unghi obtuz. Între ele, în vârful acestui unghi, se găseşte sămânţa, o mică nucă turtită. Toamna, frunzele arţarului se colorează în nuanţe strălucitoare de roşu şi galben.

În scop fitoterapeutic sunt utilizate frunzele, scoarţa, mugurii şi sucul extras prin crestarea scoarţei de arţar.

Arţarul – Compoziţie

Compoziţia chimică a arţarului nu este pe deplin cunoscută, printre cele mai cunoscute substanţe care se găsesc şi se cunosclamomentul defaţă fiind: taninurile, flavonele şi principiile amare.

Arţar – Acţiune

Proprietăţile terapeutice ale arţarului sunt: astringente, edulcorant natural, antidizenterice, antidiareice, antioxidante, energizante, hemostatice şi cicatrizante.

Arţar – ndicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice pe bază de arţar sunt indicate în lupta cu radicalii liberi, reduc mărirea prostatei, previn agravarea aterosclerozei, calmează durerile de gută, ameliorează reumatismul, înţepăturile de insecte, oboseala oculară, acţionează benefic contra diareei şi sunt benefice contra secreţiei prea abundente de bilă, pentru normalizarea funcţiilor ficatului şi colecistului.

Arţar – Precauţii şi contraindicaţii

Nu se cunosc.

Arţar – În cosmetică

Infuziile din frunze de arţar ajută la curăţarea tenului, iar frunzele proaspete, strivite, au o acţiune dezinflamatoare şi calmantă asupra pielii iritate.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”