Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)

Denumire științifică: Melaleuca alternifolia
Denumire populară: Arbore De Ceai
Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)

Descriere

Originar din zone ale Australiei şi din Papua Noua Guinee, arborele de ceai era folosit ca plantă medicinală de către unele triburi aborigene încă dinaintea venirii coloniştilor albi.

Acest arbust veşnic verde are scoarţa palidă, asemănătoare hârtiei, şi frunze înguste şi ascuţite. Vara, poartă spice dense de flori albe, neobişnuite, ca penele, urmate de capsule lemnoase cu seminţe, în formă de cupe.

În scop terapeutic sunt utilizate frunzele şi rămurelele.

Frunzele şi rămurelele emană un miros caracteristic de ceai când sunt strivite. Acestea se distilează şi sunt folosite la prepararea unui ulei esenţial care se aplică topic sau este încorporat în creme, unguente şi alte produse de acest tip.

Există peste 60 de specii diferite de arbore de ceai originare din Australia, însă Melaleuca alternifolia este vestit pentru uleiul său esenţial.

Arbore de ceai – Compoziţie

Comparativ cu alte specii de arbore de ceai, Melaleuca alternifolia are un conţinut mare de terpene, mai ales de 4-terpinol, considerat un antiseptic blând, dar extrem de eficient. Cineolul este un compus indezirabil al plantei, fiind iritant pentru piele. Preparatele înalt calitative din arbore de ceai conţin sub 10% cineol.

Arbore de ceai – Acţiune

Uleiul esenţial este un antiseptic eficace, care ucide efectiv bacteriile şi ciupercile.

Arbore de ceai – Indicaţii terapeutice

Uleiul esenţial este folosit pentru infecţiile pielii, inclusiv acneea şi pediculoza, precum şi pentru prevenirea infectării tăieturilor şi rănilor.

Este prezent ca ingredient în preparatele destinate tratării muşcăturilor de insecte, candidozei şi altor infecţii vaginale şi ajută la calmarea arsurilor solare.

Uleiul plantei ucide bacteriile propagate prin instalaţiile de aer condiţionat şi este folosit în inhalaţii pentru congestiile sinusale.

Mod de administrare:

Uleiul din arbore de ceai se foloseşte extern, iar pentru persoanele cu o piele sensibilă se diluează cu un ulei neiritant, precum cel de migdale.

În tratamentul pediculozei. infecţiilor vaginale şi arsurilor solare – diluaţi uleiul esenţial (1 parte ulei la 15 părţi apă) şi aplicaţi pe zona afectată, evitând ochii.

Arbore de ceai – Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul esenţial nu trebuie administrat intern, cu excepţia preparatelor comerciale precum pastilele pentru calmarea inflamaţiei gâtului, în care dozele sunt controlate cu atenţie.

A nu se folosi ulei nediluat de arbore de ceai, deoarece poate irita pielea. Pentru zonele sensibile ca cea genitală, folosiţi preparate comerciale special concepute. Nu folosiţi uleiul de arbore de ceai dacă aveţi sensibilitate sau alergie la acesta. Dacă zona pe care s-a aplicat se înroşeşte sau apar arsuri, spâlaţi-o imediat cu apă.
Nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.

Sursa: Farmacia Naturii editata de Reader’s Digest

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”