Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale)

Denumire științifică: Colchicum autumnale
Denumire populară: Brânduşă De Toamnă
Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale)

Descriere

Brânduşa de toamnă este o plantă medicinală care creşte pe păşuni, fâneţe umede în zona de deal sau munte, care poate atinge chiar şi înălţimea de 50 cm. Florile au culoare violet-purpurie. Brânduşa înfloreşte în luna septembrie, iar fructele se formează în al doilea an.

În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele şi bulbotuberii. Fructele se recoltează când seminţele au culoare gălbuie şi nu sunt maturate, înainte să sa se deschidă. Bulbii brânduşei se recoltează toamna.

Brânduşa de toamnă – Compoziţie

Planta conţine alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tanin.

Brânduşa de toamnă – Acţiune

Principala acţiune a plantei este analgezică şi antiinflamatoare.

Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu produse pe bază de brânduşă de toamnă sunt indicate atât petnru uzul intern, cât şi pentru cel extern.

Uz intern:
– psoriazis, boli reumatice, nevralgii, tuse, tumori maligne, ascită, bronşită, pneumonii, afecţiuni oculare inflamatorii – sub formă de infuzie.

Uz extern:

– leziuni precanceroase, psoriazis, pediculoză – sub formă de băi locale, comprese, cataplasme.

Precauţii şi contraindicaţii

Brânduşa se utilizează la recomandarea medicului, mai ales în cazul consumului plantei (indiferent de formă) de către copii.

Excesul determină vărsături, colici abdominale, diaree, hipotermie, iritaţie bucală, faringiană şi laringiană, hipotensiune, paralizii, crampe abdominale până la paralizie respiratorie.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”