Călinul (Viburnum opulus)

Denumire științifică: Viburnum opulus
Denumire populară: Calin, Bulgare De Zapada, Amarus, Clocotei, Malin, Palusca
Călinul (Viburnum opulus)

Descriere

Călinul este un arbust originar din America, Asia şi Europa, poate atinge o înălţime de 4 metri şi este folosit de multe ori ca plantă ornamentală pentru grădină.

Frunzele acestei plante sunt lobate, de culoare verde închis şi lucioase sau rugoase (în funcţie de specie). Toamna, frunzele devin roşii, galbene sau portocalii. Florile călinului sunt de culoare albă şi sunt grupate sub forma unui bulgăre de zăpadă.

Fructele, grupate în ciorchini, sunt de culoare roşie şi rămân pe plantă o perioadă lungă de timp. Călinul poate fi întâlnit la câmpie, prin păduri, liziere şi chiar în zonele de munte. Acesta înfloreşte în lunile mai – iunie.

De la această plantă se recoltează scoarţa ramurilor şi tulpinilor tinere.

Compoziţie

Călinul conţine substanţe amare, rezine, pectine, acizi, saponine, amidon, tanin, heretozide şi flavonoide.

 

Acţiune

Călinul are acţiune astringentă, diuretică, antispastică, antiinflamatoare, antidismenoreică, hipotensivă, sedativă, cardiotonică şi laxativă.

 

Indicaţii terapeutice

Scoarţa de călin este utilizată în industria medicamentelor, pentru obţinerea unor extracte cu efect calmant şi hemostatic.

De asemenea, preparatele fitoterapeutice pe bază de călin pot fi utilizate ca tonic pentru sistemul nervos, în cazul iminenţei de avort sau ca sedativ uterin, în cazul hemoragiilor uterine.

În plus, poate fi utilizat în tratarea unor afecţiuni precum gastrita acidă, transpiraţia excesivă, tusea, durerea abdominală, colici, diaree, dismenoree, edeme, menstruaţii dureroase, crampe, hipertensiune etc.

Călinul ajută la reducerea tensiunii arteriale, la întărirea inimii şi previne infarctul.

Mod de administrare: 

Pentru uz intern, se administrează decoct din 2 linguriţe de scoarţă la o cană cu apă, maxim 2 căni pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu se consumă fructele deoarece sunt otrăvitoare.

Nu se administrează femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Se recomandă ca durata curelor să nu depăşească 7 zile într-o lună.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”