Captalanul conţine 2 substanţe cu totul deosebite ca efect terapeutic: patzina şi inulina. De asemenea, planta mai conţine ulei volatil, săruri minerale, rezine, substanţe amare, mucilagii şi proteine.
Captalanul are efect diuretic, diaforetic, calmant, vasodilatator, analgezic, expectorant, antiasmatic, hipotensiv şi antispastic.
Sub formă de infuzie sau decoct, pentru uz intern, captalanul se foloseşteîn tratarea astmului bronşic, colicilor biliare, meterorismului abdominal, hipertiroidiei, migrenelor, tusei, bolilor reumatice, hipertensiunii arteriale, insomniilor şi ulcerului gastrointestinal.
În uz extern, sub formă de spălături locale, comprese sau cataplasme, captalanul este eficient în tratamentul acneei, arsurilor, înţepăturilor de insecte, inflamaţiilor, hemoroizilor, furunculozei şi ulceraţiilor.
Captalanul se administrează numai sub îndrumarea specialistului, deoarece anumite substanţe din plantă cum este petazina, de exemplu, poate avea efecte negative asupra sistemului nervos.
Preparatele pe bază de captalan nu sunt recomandate femeilor gravide şi celor care alăptează.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.