Ciuboţica-cucului (Primula officinalis)

Denumire științifică: Primula officinalis
Denumire populară: Ciuboţica-cucului, Luminiţa De Seară, ţâta Vacii, Talpa Gâştei, Cizma Cucului
Ciuboţica-cucului (Primula officinalis)

Descriere

Ciuboţica-cucului e o plantã rãspânditã prin pãşuni şi fâneţe, în zonele de deal şi de munte. Florile, de culoare galbenã, sunt grupate mai multe pe o tulpinã la a cãrei bazã se aflã un mãnunchi de frunze ovalare, alungite, cu suprafaţã încreţitã şi margine ondulatã.

De la ciuboţica-cucului se pot folosi în scop terapeutic florile, frunzele şi rãdãcinile.

Compoziţie

Rãdãcinile şi rizomii de ciuboţica-cucului conţin saponozide triterpenice de tipul primulinei, acid primulinic, precum şi amidon, zaharuri, ulei volatil. Florile conţin saponozide şi flavonoizi. În frunze s-a gãsit o cantitate mare de vitamina C şi carotenoizi.

Acţiune

Are acţiune antispastică, emolientă, fluidifiant al secreţiilor bronşice, secretolitică, diaforetică, calmantă, sedativă, cicatrizantă, sudorifică.

Indicaţii terapeutice

Este recomandat în caz de bronşite, pneumonie, astm bronşic, tuse, gripă, disfuncţii gastro-intestinale, cefalee, migrene, nevralgii, tulburări nervoase, insomnie, boli cardiace, combate nevrozele cardiace, previne formarea calculilor vezicali.

În uz extern: echimoze, contuzii, ulceratii ale pielii.

Administrare:

Infuzia se prepară cu o linguriţă cu vârf de plantă la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 1-2 minute, apoi se bea cu inghiţituri mici; se consumă 1 litru de ceai pe zi; eficient în afecţiuni bronho-pulmonare.

Decoctul din rădăcină de ciubotica cucului poate să ajute la eliminarea pietrelor la vezică; se obţine prin fierberea a 4 gr de radacină marunţită la o ceaşcă de apă.

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul de ciuboţica-cucului nu trebuie folosit de persoanele care suferă de orice formă de epilepsie.

Este contraindicat în sarcină şi alăptare.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”