Coacăzul negru (Ribes nigrum)

Denumire științifică: Ribes nigrum
Denumire populară: Coacăz Negru, Agris-negru, Coacaza-neagra, Pomisoara-neagra, Smordina-neagra Sau Strugure-negru.

Descriere

Coacăzul este un arbust cultivat mai ales în zonele submontane şi deluroase, fără spini, înalt până la 2 m.  Tulpina este dreaptă şi puternic ramificată.

Inflorescenţa grupează între cinci şi 10 flori verzi-gălbui la exterior şi roşiatice în profunzime. Coacăzul negru înfloreşte în aprilie-mai, iar fructele – nişte boabe negre cu puncte galbene – se culeg în a doua parte a verii.

Pentru alimentaţia curentă sau pentru bucătărie se recoltează fructele, care sunt dispuse în ciorchini.

Pentru uz medicinal se culeg nu numai fructele, ci şi frunzele, din care se prepară infuzie, dar şi decoct, tinctură, extract fluid.

Compoziţie

Sbstanţe active importante în fructele şi frunzele de coacăz:  vitamina C – în cantitate foarte mare, proteine, acizi organici, săruri minerale ( calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), vitamine (B1, B2, si B6),  flavonoizi, pectine, taninuri, ulei esenţial, pectină şi emulsină.

Acţiune

Coacăzele au  proprietăţi depurative, sudorifice, stomahice, antireumatice, antiinfecţioase şi cicatrizante.

Indicaţii terapeutice

Fuctele consumate în stare crudă sau sub formă de extract ori  sirop au efecte benefice în:  anemie, surmenaj, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, colită, diaree cronică, dizenterie, boli reumatice, pielonefrite, celulită, ateroscreloză, obezitate, tulburări circulatorii, boli oculare, insomnii şi afectiuni ale sistemului nervos.

Infuzia din frunze de coacăz este benefică în simptomele premenstruale, edeme, migrene, tuse convulsivă, gută, boli reumatice, boli cardiovasculare şi febră, iar sub formă de comprese aplicate local pot  trata cu succes înţepăturile de insecte, plăgile şi fisurile cutanate.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”