Coriandru: beneficii și utilizare

Denumire științifică: Coriandrum sativum
Denumire populară: Coriandru, Buruiana Puturoasă, Pucioasă, Piper Alb
Coriandru: beneficii și utilizare

Ce beneficii are coriandrul

Uşor de recunoscut prin mirosul lui deosebit, coriandrul creşte pe toată întinderea Europei, Indiei şi Africii de Nord, atingând înălţimi de 60 cm. La începutul verii, această plantă anuală ierboasă este acoperită de mănunchiuri-umbrelă de flori mici, albe sau roz. Prin august, acestea sunt urmate de seminţe mici, rotunde şi ridate.

În scop medicinal, de la coriandru se recolteazã fructele, seminţele, care se usucă şi se macină, iar pulberea se foloseşte la prepararea de tincturi, infuzii şi ulei esenţial, precum şi frunzele, folosite de regulă la gătit şi care au excelente proprietăţi antiseptice şi pot ajuta digestia.

Compoziţie

Planta conţine ulei volatil reprezentat de linalool, pinen, geraniol, borneol, terpineol, citronelol, carvonã, camfor. Fructele mai conţin acizi graşi (acid petroselinic şi alţii), substanţe proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic şi clorogenic.

Acţiune

Preparatele din coriandru au acţiune carminativã, spasmoliticã, bactericidã, stomahicã.

Cum se folosește coriandrul

Coriandrul este utilizat în fitoterapie în caz de tulburãri digestive, dispepsii, meteorism abdominal, anorexie, afecţiuni hepato-biliare, parazitoze intestinale. Extern, uleiul de seminţe de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism.

Administrare:

Frunzele proaspete de coriandru pot fi folosite în salate de verdeţuri, având acţiune terapeutică, conţin antihistaminice naturale fiind utile împotriva alergiilor de diverse cauze.

Pulberea de coriandru se prepară prin măcinarea seminţelor uscate şi depozitarea (nu mai mult de o săptămână) în borcane de sticlă închise ermetic; se administrează câte o linguriţă de 3 ori pe zi. Eficientă în boli psihice (cure de 2 luni cu pauze de 2 saptamani, apoi se reia). Consumul sistematic de pulbere de coriandru poate preveni apariţia cancerului de colon, ficat, stomac, precum şi altor forme de cancer.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă vârfuită de seminţe (fruct) de coriantru mărunţite la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3-4 minute, apoi se strecoară şi se bea pentru reglarea digestiei, antiviral (împotriva răcelii şi gripei), combaterea colicilor noilor nascuti, reglarea nivelului glicemiei, scăderea colesterolului sanguin.

Pentru eliminarea viermilor intestinali se prepară o infuzie mai concentrată, 2 linguri de seminţe la 100- 150ml apă clocotită, baută câte o ceaşca de trei ori pe zi înainte de mese

Precauţii şi contraindicaţii

Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scăderea apetitului şi mărirea în volum a ficatului. Mergeţi la medic dacă observaţi orice simptome suspecte.

Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

Nu utilizaţi niciodată intern uleiul de coriandru de extracţie pură

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Pizza bogată în proteine, cu Șuncă Praga vrac Matache Măcelaru’