Crăiţe (Tagetes Erebta et Patula)

Denumire științifică: Tagetes Erebta et Patula
Denumire populară: Crăiţe, Vazdoage, Svazdoage, Bozdoaga, Boate, Botoane, Buruiana Domneasca, Butucasi, Izdoave, Ochesele, Tigancusi, Belfe, Budiene Galbene, Ferfenita, Popchi, Tamfeni
Crăiţe (Tagetes Erebta et Patula)

Descriere

Crăiţa este o plantă erbacee ornamentală  iubitoare de soare,  originară din Mexic şi Argentina, aclimatizată perfect la condiţiile din România şi care înfloreşte de-a lungul verii din luna mai şi până în octombrie.

În scop terapeutic se folosesc florile viu colorate în galben, portocaliu sau roşu.

Compoziţie

Crăiţele au în compoziţie substanţe chimice precum: principii active- helenină, patuletină, flavone (cvercetagetină), uleiuri volatile (tagetonă, linalol, limonen, ocimen), carotenoizi, alfa şi betacaroten etc.

Acţiune

Fitoterapia cu flori de crăiţe are acţiune antispastică şi hipotensivă,  reglează tensiunea intraoculară şi circulaţia sanguină a retinei, combate oboseala oculară, scade tensiunea oculară,  are acţiune vermifugă şi purgativă.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice sunt recomandate persoanelor cu glaucom, cecitate nocturnă (nictalopie) şi diurnă (hemeralopie) , celor care lucrează mult la calculator sau care suprasolicită ochii prin natura profesiei (şoferi, conductori de locomotivă, radiologi, operatori calculator, piloţi, controlori trafic aerian), în menţinerea acuităţii vizuale, retinită pigmentară şi miopie.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3 minute, apoi se strecoară şi se administrează 2-3 căni pe zi în cură internă sau sub formă de comprese, spălături locale (la nivelul ochilor) în uz extern.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”