Dovleac (Cucurbita pepo, cucurbita maxima) ca plantă medicinală

Denumire științifică: Cucurbita pepo
Denumire populară: Dovleac, Berbeniţă, Bostan, Bostan Porcesc, Harbuz, Lobeniţă
Dovleac (Cucurbita pepo, cucurbita maxima) ca plantă medicinală

Descriere

Dovleacul este originar din Mexic, unde populaţiile preincaşe îl foloseau ca aliment cu mai mult de 7000 de ani în urmă. Pe continentul european au fost aduşi cu câteva sute de ani în urmă de către turci şi italieni şi ca majoritatea “noutăţilor” era cultivat doar în grădinile botanice.
În China se credea ca era simbol al abundenţei şi prosperităţii, că atrage toată energia pământului şi o transformă în bogăţii nemăsurate. Astăzi stă la baza preparatelor bucătăriei mediteraneene.

Compoziţia dovleacului

Dovleacul conţine betacaroten, vitamina B, E, C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, enzime, flavonoide.
Seminţele conţin ulei 35%, protide, rezine, lecitină, fitosterine, enzime cu proprietăţi antihelmintice.

Acţiuni rezultate din consumul de dovleac

Consumul de dovleac are acţiune laxativă, diuretică, stimulează activitatea rinichilor, reglează colesterolul, reduce riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la procesul de regenerare, datorită conţinutului mare de antioxidanţi este util în afecţiunile cardiovasculare, îmbunătăţeşte circulaţia, permeabilitatea peretilor vasculari, scade aciditatea gastrică.

De asemenea, dovleacul este  o sursă naturală vegetală de zinc alături de grâu şi germenii de grâu , prin conţinutul în betacaroten, joacă un rol important în producerea spermei fertile şi protecţia aparatului genital masculin, în special a prostatei.
În plus, zincul are un puternic rol antiinflamator şi în menţinerea sistemului imunitar.

Indicaţii terapeutice asociate consumului de dovleac

Dovleacul este recomandat în curele vegetariene din cancer, leucemie, scleroză în plăci, boli greu vindecabile, pentru rolul energizant, în tulburări de tranzit, constipaţie, în prostatite, adenom de prostată, în hiperexcitabilitate sexuală ( este anafrodisiac ), în tulburări de menopauză, în insomnii (are efect sedative).

Sucul proaspăt este indicat în ulcerul gastric fiind cicatrizant, antiinflamator, antiseptic.

Anumite substanţe din coaja dovleceilor, cumarinele, împiedică formarea trombilor vasculari, fiind eficient în trombozele vasculare, datorită conţinutului bogat în potasiu sunt recomandaţi în aritmia cardiacă, tahicardie, pentru combaterea infarctului miocardic, resping radiaţiile solare şi au efect relaxant muscular, eficient în sarcină datorită conţinutului bogat în acid folic (vitamina B9 ) şi vitamina A.

In parazitoze intestinale se face un amestec dintr-un Kg seminte de dovleac trecute prin masina de tocat, ½ Kg miere de albine si 100 ml lapte ; se imparte in trei portii care se ia din ora in ora impreuna cu cate o lingura de ulei de ricin ; se repeat si a doua zi pana se elimina parazitii ;o alta reteta sze poate face din 50gr. seminte de dovleac decojite si pisate, un pahar de apa fiarta, 50ml suc de portocale si lamaie care se consuma in doua prize in aceeasi zi,iar dupa doua ore se iau doua linguri de ulei de parafina, sau ulei de samburi de dovleac
In plus dovlacul verde fiind usor digerabil si cu o valoare energetica mica este eficient in curele de slabire

Pentru uz extern,este util in arsuri, plagi, infectii ale pielii prin rolul cicatrizant,remineralizant.Cataplasme din seminte de dovleac in diverse afectiuni ale pielii.

Cura cu dovleac se poate face consumând dovlecei cruzi în salate, gătiţi în diverse preparate culinare sau cel mai eficient este sucul natural proaspăt de dovlecei, care trebuie consumat imediat şi care datorită gustului neplăcut este bine să fie consumat împreună cu suc de morcovi sau măr în cure de 1-2 luni.

Semintele se pot consuma sub formă de decoct, ulei sau ca atare. Indiferent de forma în care se consumă este deosebit de benefic pentru organism.

Dovleacul: precauţii şi contraindicaţii

Consumaţi în stare crudă pot să provoace balonare, crampe, diaree, de aceea se începe cu cantităţi mai mici şi se creşte pe măsură ce aparatul digestiv se obişnuieşte cu acest aliment.

Persoanele care fac tratament antitrombotic nu vor folosi mai mult de 100 gr de suc de dovlecel proaspăt pe zi .

Folosirea dovleacului în cosmetică

Dovleacul se poate folosi crud în măşti la nivelul feţei, în cazul tenurilor uscate, având rol emolient, revitalizant; totodată există o multitudine de creme antirid, regenerante pe bază de dovleac.

Seminţele de dovleac verde sunt utilizate în industria cosmetică în cremele pentru reglarea funcţionalităţii glandelor dermice.

Citește aici totul despre dovleac și beneficiile lui pentru sănătate.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”