Drăcilă (Berberis vulgaris)

Denumire științifică: Berberis vulgaris
Denumire populară: Drăcilă, Agriş, Holeră, Măcriş Boieresc, Cătină De Râuri, Lemn Galben

Descriere

Drăcila este un arbust care creşte împreunã cu alte tufişuri la marginea pãdurilor. Datoritã aspectului sãu plãcut, este cultivatã drept gard viu, pentru delimitarea grãdinilor. Deşi datoritã ramurilor prevãzute cu spini grupaţi câte trei, planta pare sã fie foarte defensivã, prin florile ei mirositoare şi colorate în galben, reprezintã un punct de atracţie pentru insecte şi în special pentru albine.

În scop medicinal se recolteazã scoarţa atât de pe rãdãcini, cât şi de pe tulpinã.

Compoziţie

Scoarţa de dracilã conţine un numãr mare de alcaloizi cum ar fi berberina, berbamina, oxiacantina, precum şi taninuri, rãşini.

Fructele de dracilã conţin glucozã, fructozã, acid malic, pectine, vitamina C. Se pot consuma ca aliment, sub formã de suc, sirop, gem, fiind o sursã importantă de vitamina C.

Acţiune

Preparatele şi extractele din dracilã au acţiune colagogã, hemostaticã, tonic stomahicã, diureticã, febrifugã, vasodilatatoare, hipotensivã, bacteriostaticã (activã faţã de bacilul tuberculozei), antispasticã, citostaticã.

Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu preparate din drăcilă  îşi gãseşte aplicaţii în tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a icterului, a metroragiilor, a stomatitei, gingivitei, a tuberculozei şi malariei.

Administrare:

Pentru uz intern, se prepară un decoct din jumătate de  linguriţã de scoarţã mãrunţitã la o canã cu apã. Se fierbe 5 minute şi se filtrează după răcire. Se bea 1 canã sau cel mult 2 cãni pe zi, cu 30 de minute înainte de masã.

Din rãdãcini se preparã tincturi care se folosesc în diluţii mari. Pentru gargarã se preparã un decoct din 1 lingurã de pulbere de scoarţã la 0,5 litri de apã.

Precauţii şi contraindicaţii

Depãşirea dozelor utile duce la apariţia unor efecte adverse cum ar fi greaţã, vãrsãturi, ameţeli, convulsii, scãderea drasticã a tensiunii arteriale.

Preparatele din scoarţa de drăcilă nu se administreazã la copii, femei însãrcinate sau în perioada de lactaţie, iar la adulţi se vor folosi numai cu maximã prudenţã. La apariţia primelor semne nedorite, administrarea se întrerupe imediat

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”