Ferigă (Dryopteris filix)

Denumire științifică: Dryopteris filix
Denumire populară: Ferigă
Ferigă (Dryopteris filix)

Descriere

Feriga este o plantã ierboasã uşor de recunoscut, care creşte frecvent în zona de munte şi poate ajunge pânã la un metru înãlţime. De la ferigã se recolteazã în scop medicinal rizomii,  de preferinţã toamna, în lunile septembrie-octombrie.

Compoziţie

În rãdãcinile de ferigã s-a pus în evidenţã un fitocomplex numit filicinã. Dintre elementele constituente ale filicinei, cel mai activ pare sã fie acidul filicic. În plus, rãdãcina de ferigã mai conţine tanin şi ulei volatil.

Acţiune

Preparatele din rãdãcinã de ferigã au acţiune vermifugã. Principiile active din rizomul de ferigã au proprietatea de a paraliza musculatura teniilor, precum şi a altor paraziţi intestinali (botriocefalul, ascarizii, anchilostoma).

Indicaţii terapeutice

Preparatele din ferigã au fost utilizate în tratarea parazitozelor intestinale. În prezent, locul acestora este luat de produsele farmaceutice de sintezã.

Administrare:

Datoritã potenţialului de toxicitate observat în caz de supradozare, extractele din rãdãcinã de ferigã se administreazã numai la indicaţia şi sub supravegherea medicului.

Precauţii şi contraindicaţii

Supradozarea se manifestã prin fenomene toxice, cu greaţã, vãrsãturi, diaree, tulburãri nervoase, obosealã, somnolenţã, tulburãri de vedere şi auz, dereglarea bãtãilor inimii etc.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”