Ginkgo biloba este unul dintre cele mai vechi specii de copac. Acesta este capabil să supravieţuiască până la 1000 de ani şi poate ajunge la o înălţime de 120 de metri.
Gingko biloba este o plantă medicinală cu ramuri scurte, frunze în formă de evantai, fructe necomestibile, şi produce un miros puternic.
În scop terapeutic sunt utilizate frunzele şi fructele de ginkgo.
Eficienţa terapeutică a acestei plante medicinale este strâns legată de prezenţa în cantităţi suficiente a unor principii active. Din acest motiv, s-au creat aşa-numitele extracte standardizate, unde substanţele active sunt precis dozate şi introduse în comprimate, în tincturi, în capsule, în siropuri etc. pe care le găsim în magazinele şi farmaciile naturiste.
Frunza de Ginkgo biloba este un adevărat rezervor de substanţe active, predominant flavonoizi, acizi organici şi substanţe fenolice.
Efectele terapeutice ale fructelor de Gingko Biloba: expectorante, tuberculostatice, antiastmatice, antibronsitice, sedative, digestive, vermifuge.
Efectele terapeutice ale frunzelor de Gingko Biloba: neurotropice, antioxidante la nivelul creierului, vasodilatatoare la nivelul arterelor, venelor si capilarelor, antiinflamatoare, antitrombotice, antispastice, activatoare a circulatiei sanguine, antialergice,
antidepresive, antifungice, insecticide.
Afecţiuni asupra cărora extractul de Gingko Biloba are efecte benefice:
Preparare şi administrare
Există o varietate mare de produse bazate pe gingko biloba, precum ceaiuri, tincturi, unguente etc.
Poate fi utilizat sub formă de unguent împotriva celulitei, datorită faptului că activează microcirculaţia. Când este folosit în compoziţia şampoanelor, ginkgo biloba stimulează circulaţia sângelui la nivelul scalpului.
Ceaiul şi unguentele din ginkgo biloba pot trata ulcerul varicos. Efectul este şi mai mare dacă ceaiul de ginkgo biloba este asociat cu un regim alimentar de detoxiefiere a corpului.
Poate provoca disconfort gastro-intestinal şi dureri de cap.
De asemenea, planta de ginkgo nu ar trebui utilizată concomitent cu pilulele antidepresive pentru că pot apărea efecte negative de interacţiune.
Folosirea extractului de Gingko biloba nu este recomandată în cazul tulburărilor de coagulare.
Femeile însărcinate nu trebuie să folosească suplimente pe bază de Gingko biloba.
Pot apărea mâncărimi, erupţii cutanate, ameţeli, probleme de respiraţie.
Allte efecte secundare: diaree, greaţă, vărsături, dureri de cap şi nelinişte.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.