Gulia (Brassica oleracea)

Denumire științifică: Brassica oleracea
Denumire populară: Gulie
Gulia (Brassica oleracea)
Gulii

Descriere gulie

Gulia este oplantă originară din Bazinul Mării Mediterane, unde creşte ca floră spontană. În România ea este întâlnită în culturi intense sau în sere.

Planta este legumicolă, are frunze mari, dinţate şi tulpina îngroşată, sfenoidală, comestibilă, deşi deseori este confundată ca fiind rădacină, gulia creşte de fapt la suprafaţă.

În fitoterapie sunt utilizate tulpina îngroşată şi frunzele.

Compoziţie gulie

Principalii compuşi care se regăsesc în gulie sunt:  vitamine A,B1, B2, B3, B6, B9, C, săruri minerale şi oligoelemente de calciu, potasiu, magneziu, zinc, mangan, fibre , celuloză, zaharuri.

Acţiune gulie

Principalele proprietăţi ale gulei sunt: revitalizant, diuretic, dizolvant uric, antiscorbutic, racoritor, pectoral şi emolient.

Gulia – indicaţii terapeutice

Consumul de gulii este recomandat în curele de slăbire, în diabet zaharat, HTA, previne cancerul, în colitele de putrefacţie, în bronşite, infecţii virale, tuse sau angine, laringite sau alte forme de catar ale căilor respiratorii.

Sub formă de decoct de frunză şi gulie sau sirop de gulie este utilzat în afecţiunile pulmonare, angină, bronşite, cistite, enterite, gută, guturai, obezitate, oboseală generală, tuse.

Gulia consumată proaspătă sau gargara cu apa în care a fost fiartă ajută la tratarea abceselor, acneei, degerăturilor, eczemelor, furunculelor.
Este utilizată ca atare, în salate de crudităţi, sau în diferite produse culinare.

Gulia – precauţii şi contraindicaţii

Guliile nu sunt recomandate în caz de litiaza biliară sau renală.  Aceeaşi contraindicaţie este valabilă pentru cei cu afecţiuni tiroidiene.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”