Gutuiul este un arbore fructifer, originar din regiunea Caucazului, sud- vestul Asiei, fiind cunoscut încă din antichitate atât în gastronomie cât şi în medicina populară.
Fructele sunt mari, de culoare galbenă, numite şi merele de aur.
În scop terapeutic se folosesc frunzele, fructele, florile şi seminţele.
Gutuia conţine magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf, vitamina pp, C, B, A, calciu, sodiu, apa, glucide, tanin, pectină, protide, lipide, mucilagii şi acid malic.
Gutuiul are proprietăţi antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stimulează apetitul şi sistemul imunitar.
Fructele se utilizează şi în cosmetică pentru ameliorarea ridurilor şi tratamentele tenului gras. De asemenea, se recomandă consumul gutuiei în curele de slăbire, fiind un fruct care conţine puţine calorii.
Gutuile consumate sub formă de salată, infuzie sau decoct sunt recomandate în caz de bronşite, viroze respiratorii, colite de fermentaţie, diaree, anemie, lipsa poftei de mâncare stări de oboseală, convalescenţă, halenă fetidă, hemoragii, stări de vomă.
Sub formă de spălături locale sau gargară, gutuia are efecte benefice asupra stomatitei, arsurilor, gingivitelor, degerăturilor, conjunctivitelor şi iritaţiilor li rănilor tegumentare.
Gutuia este contraindicată persoanelor care suferă de constipaţie.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.