Hrişca este o plantă medicinală şi alimentară care se dezvoltă armonios în soluri bogate în siliciu sau nisipoase, preferând clima umedă şi rece.
Frunzele au vârful ascuţit, iar florile sunt aşezate în formă de spic şi au culoare albă sau roşie.
În scop fitoterapeutic se utilizează partea aeriană înflorită.
Planta conţine flavone, antocianozide, acizi graşi, amidon, lipide, vitamine din grupul B, vitamina P, glucoză şi săruri minerale.
Boabele de hrişcă sunt energizante şi hrănitoare, fiind un aliment nutritiv cu un conţinut scăzut de calorii.
Sub formă de infuzie sau decoct, hrişca este utilizată în tratamentul hemoroizilor, insuficienţă venoasă, boli hepatice, hemoragii retiniene, hemoragii digestive şi renale, scarlatină, hemoptizii, tifon exantematic, glaucom, surmenaj fizic şi intelectual.
În uz extern, sub formă de cataplasmă sau comprese, este recomandată în tratarea edemelor, echimozelor, inflamaţiilor şi fragiltăţii capilarelor.
Supradozajul sau consumul îndelungat predispun la fotosensibilizare.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.