Ienibaharul este o plantă exotică originară din Jamaica, produce nişte fructe asemănătoare boabelor de piper, de formă rotundă şi culoare maro-negricioasă.
Ienibaharul, un arbore tot timpul verde, din familia Myrtaceae, este originar din Jamaica. Numele derivă din spaniolul pimenta, adică piper.
Ienibaharul este folosit ca mirodenie în bucatarie, având un gust iute şi aromat, o combinaţie între cuişoare, nucşoară şi scorţişoară.
În scop medicinal sunt utilizate boabele şi frunzele din care se prepară pulberi, tincturi, uleiuri, extract alcoolic şi decoct.
Ienibaharul conţine uleiuri volatile, eugenol, compuşi flavonici, mucilagii, alcaloizi, răşini, acizi graşi, zahăr invertit, proteine şi numeroase săruri minerale.
Ienibaharul are acţiune antispastică, carminativă, antidiareică, decongestivă, vasodilatatorie, diuretică, sudorifică, depurativă şi remineralizantă.
Ienibaharul este indicat în enterocolite, diaree, dispepsii bilio-gastrice, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii periferice, răceala, gripă, tuse, traheobronşite, flatulenţă, hepatită epidemică, reumatism articular, eczemă, acnee, edeme renale şi tulburări digestive.
Este contraindicată folosirea de către femeile însărcinate a uleiurilor de ienibahar sau a parfumurilor care îl conţin. Poate provoca avortul.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.