Liliacul (Syringa vulgaris)

Denumire științifică: Syringa vulgaris
Denumire populară: Liliac
Liliacul (Syringa vulgaris)

Descriere

Liliacul este un arbust cu flori mici liliachii sau albe, întâlnit spontan în ţara noastră în zona de stepă şi subalpină. Frunzele sunt ovale, cu marginea întreagă iar  fructul este o capsulă.

Liliacul este  foarte apreciat pentru florile sale minunate şi parfumate, dar şi pentru tratarea diverselor afecţiuni.

În scop fitoterapeutic se utilizează scoarţa, frunzele, mugurii şi florile. 

Compoziţie

Liliacul conţine glucide, substanţe amare, amidon, rezine, glucozizi etc.

Acţiune

Fitoterapia cu liliac are efect vasodilatator, stomahic, antireumatic, astringent şi tonic

Liliacul – Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie sau decoct, în uz intern, liliacul tratează stările febrile, balonarea,  bolile hepatice, reumatice, guta, colicile, astenia şi diabetul, dar creşte şi pofta de mâncare, iar sub formă de compresă, în uz extern, este eficient în tratamentul arsurilor şi a durerilor reumatice.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu se cunosc reacţii adverse sau contraindicaţii.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”