Mătase de porumb (Stigmata Maydis)

Denumire științifică: Stigmata Maydis
Denumire populară: Mătase De Porumb, Cucuruz, Păpuşoi, Cocenaşi, Grinişor
Mătase de porumb (Stigmata Maydis)

Descriere

Porumbul este o plantă cerealieră cultivată de peste 5000 de ani, adusă de pe continentul American pe tărâmul European de către Cristofor Columb cu ocazia primei expediţii în Cuba (1492).

Cultivată la început în Spania şi Portugalia, a fost luată de turci şi răspândită în bazinul Mediteranean, ceea ce explică de ce este cunoscută şi sub numele de „grâu turcesc”.

În scop terapeutic se folosesc florile femele ale porumbului, stigmatele filiforme, subţiri ca un fir de aţă, care apar în timpul înfloririi numite, impropriu, mătasea porumbului (culeasă de la planta încă verde neajunsă la maturitate).

Mătase de porumb – Compoziţie

În compoziţia mătasei de porumb intră  flavonoide, saponine, taninuri, rezine, uleiuri volatile, alantoină, ergosterină, betaină, proteine (zeina, principala proteină a bobului de porumb, cu un conţinut important de acid glutamic şi leucină), săruri de potasiu, minerale (fier, fosfor, magneziu, zinc), carotenoizi, vitamine de grup B, vitamina E, C, A, hidrocarburi, amidon .

Mătase de porumb – Acţiune

Fitoterapia cu mătase de porumb are acţiune diuretică, antispastică, măreşte secreţia biliară, împiedică depunerea sărurilor în bilă, îmbunătăţeşte funcţia ficatului, purgativă, diminuează conţinutul de glicogen din sânge, datorită conţinutului de vitamina K, are acţiune hemostatică, fiind utilă în dereglari menstruale, la menopauză, hematurie (sânge în urină).

Mătase de porumb – Indicaţii terapeutice

Mătasea de porumb este recomandată în caz de cistite, infecţii urinare, prostatite, nefrite, cure de detoxifiere, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, edeme renale sau cardiace, edeme generalizate, ascită, artrite, reumatism articular, obezitate.

Administrare:

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se infuzează 2 minute, apoi se strecoară şi se consumă 1-3 căni pe zi.

Decoctul din mătase de porumb se obţine din 30 grame de planta uscată la 1 litru de apă, se fierbe la foc domol timp de 2 ore şi se bea pe parcursul unei zile în caz de colică renală, microlitiază renală, cistite, infecţii urinare.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”