Mac (Papaver rhoeas)

Denumire științifică: Papaver rhoeas
Denumire populară: Mac, Mac Roşu, Mac Iepuresc, Paparue, Mac De Câmp
Mac (Papaver rhoeas)

Descriere

Macul este o plantă erbacee, creşte pe marginea drumului sau în lanurile de cereale. Este cunoscută pentru proprietăţile terapeutice din cele mai vechi timpuri. Seminţele de mac, au fost folosite încă din Grecia Antică pentru calmarea durerilor iar în China la prepararea ţigărilor cu opiu.

În scop medical, planta a fost folosită pentru extragerea morfinei, necesară bolilor aflate în faza terminală. În scop terapeutic se culeg petalele (numite paparoane).

Macul – Compoziţie

Petalele de mac dispun de mucilagii, antocianozide, alcaloizi (readina şi reagenină, cantităţi mici de tebaină, infime de narcotină), pigmenţi (carotenoizi, antociani), principii amare, fitoncide.

Macul – Acţiune

Fitoterapia pe bază de petale de mac are efect emolint, antispastic, calmant al tusei; petalele (paparoanele) sunt usor hipnotice şi au efect sedativ.

Macul – Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu mac este indicată persoanelor care suferă de  bronşită, traheită, răceală, gripă, combaterea insomniei (forme uşoare).

Administrare:

Infuzia din petale de mac se prepară dintr-o linguriţă de petale la o cană de apă clocotită, se lasă un minut la infuzat, se strecoară şi se bea îndulcit cu miere pentru răceli, gripă, bronşite (calmează tusea), afecţiuni pectorale, astm bronşic, laringite, răguşeală, insomnii moderate (se bea o cană de ceai înainte de culcare).

În uz extern, infuzia de mac se poate folosi sub formă de gargarisme (faringite, angine), cataplasme calde din petale opărite în abcese dentare.

 

Macul – În cosmetică

În scop cosmetic, macul este folosit pentru menţinerea prospeţimii tenului, împotriva îmbătrânirii, efect  antirid.

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”