Murul (Rubus fruticosus)

Denumire științifică: Rubus fruticosus
Denumire populară: Mur, Murariu, Mur De Pădure, Fructe, Infuzie, Decoct, Suc, Laxativ
Murul (Rubus fruticosus)

Descriere

Murul este un arbust înalt de 1-3 m, cu tulpina arcuitã, acoperitã de ghimpi subţiri şi arcuiţi. Creşte în zone deluroase, la margini de pãdure şi prin tufãrişuri. Frunzele sunt compuse, ascuţite la vârf, cu margini neregulat dinţate şi nervuri pãroase şi proeminente pe dos.

Florile sunt albe, cu 5 petale mari. Înfloreşte în lunile iulie-august. Fructele, roşii şi acrişoare la început, negre şi brumate la coacere, au gust dulce – acrişor.

În scop medicinal, de la mur se recolteazã frunzele lipsite de peţiol, lăstarii tineri, uneori rădăcinile şi florile.

 

Mure – Compoziţie

Frunzele conţin taninuri, flavonoizi, acizi organici, vitamina C, inozitol, mucilagii, celuloză. Mlădiţele tinere conţin fitohormoni estrogenici naturali.

Fructele conţin de asemenea mari cantităţi de beta-caroten, acid salicilic, pectină, zaharuri, compuşi flavonici, vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C, E) şi săruri minerale.

Mure – Acţiune

Principiile din frunzele de mur imprimã acestei plante proprietãţi astringente, antidiareice, antihemoragice, antispastice şi antiseptice.

Fructele au acţiune antiinflamatorie, dezinfectantă, antitermică, stomahică, tonică, laxativă, depurativă, nutritivă, reglează secreţia melaninei.

Mugurii şi ramurile tinere, datorită conţinutului de fitoestrogeni şi tropismului specific asupra organelor genitale feminine şi gonadelor, au efect în tratarea afecţiunilor ginecologice.

Mure – Indicaţii terapeutice

Preparatele din frunze de mur sunt utilizate în combaterea colicilor, în boala diareicã, în infecţiile urinare, în tulburările de ciclu menstrual sau datorate instalării menopauzei, în constipaţie, hemoroizi, afecţiuni oculare şi dermatologice, în tratamentul bolilor renale şi pulmonare, precum şi în tratamentul afecţiunilor dermatologice grave cum este vitiligo.

Administrare:

Infuzia se preparã din 2 linguriţe de frunze uscate şi mãrunţite, la 1 canã cu apã. Se beau 2 cãni pe zi. În gingivite şi stomatite, se poate prepara o infuzie din 2 linguri de frunze la 1 canã cu apã şi se face gargarã de mai multe ori pe zi.

Tot ca uz extern, în caz de hemoroizi, se pot aplica comprese locale îmbibate într-o infuzie preparatã din 2 linguri de frunze la 1 canã cu apã.

Decoctul din mure poate fi eficient pentru băi de şezut în caz de leucoree.

Fructele consumate proaspete, sub formă de gemuri sau sub formă de suc natural sunt nutritive, vitaminizante, laxative dacă se consumă pe stomacul gol.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”