Măselăriţa (Hyoscyamus niger)

Denumire științifică: Hyoscyamus niger
Denumire populară: Măselăriţa, Bruscalan, Iarba Neagra, Lacrimile Elenei, Oag, Holman, Masalar, Pojarnita, Nebunarita
Măselăriţa (Hyoscyamus niger)

Descriere

Măselăriţa este o plantă erbacee care creşte spontan pe lângă drumuri, garduri, pe câmpuri etc.
În medicina populară a fost folosită pentru calmarea durerilor de măsele, de unde şi denumirea de măselăriţă (fiertura de plantă se ţinea în gură la măsea, apoi se vărsa şi se clătea bine gura cu apă curată).

În scop terapeutic se folosesc frunzele şi seminţele.

Compoziţie

Planta conţine uleiuri volatile, principii active reprezentate prin alcaloizii hiosciamina şi hioscina, atropamină, tropină, scopină, scopolină,  iar rădăcina conţine în plus cuschigrină,  substanţe antibiotice, vitamina C, minerale.

 

Acţiune

Planta are efect antispasmotic, anticonvulsivant, antinegralgic, narcotic,  midriatic (dilatator pupilar) şi hipnotic.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice pe bază de măselăriţă combat durerile dentare sau cu altă localizare, epilepsia, stările de excitaţie motorie, boala Parkinson etc.

Sub formă de infuzie sau decoct, planta ameliorează astmul bronşic, astenia, durerile reumatice, nevrozele şi tusea iritativă, iar în uz extern, sub formă de băi locale şi gargară ajută la tratarea hemoroizilor şi a nevralgiilor dentare.

Precauţii şi contraindicaţii

Planta este deosebit de toxică (otrăvitoare). Intoxicarea cu măselăriţă se manifestă prin puls la început accelerat, apoi încetinit, presiune arterială scăzută, agitaţie, delir, halucinaţii, mărirea pupilei şi respiraţie încetinită.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”