Obligeana este o plantã ierboasã originară din Asia, adusã pe continentul nostru în secolul al XIII-lea, se pare, de tãtari. Tãtarii nomazi o foloseau pentru a dezinfecta apa de bãut. Obligeana creşte înaltã de 1-1,5 m în locuri mlãştinoase, pe marginea bãlţilor sau râurilor, ca şi trestia cu care seamãnã la aspect.
În scop medicinal este important sã se cultive varietatea americanã de obligeanã ( Rhizoma Calam), de la care se recolteazã rãdãcina.
Rãdãcinile de obligeanã conţin ulei volatil, reprezentat prin azaronã, pinen, eugenol, eucaliptol, precum şi principii amare, sescviterpene (acid acoric, acaronã).
Principiile active din rãdãcinã îi conferã plantei proprietãţi carminative, tonice, antispastice, diuretice, reconfortante, tranchilizante, sedative. De asemenea, stimuleazã secreţia glandelor salivare, secreţia de suc gastric şi intestinal şi are efect neurotonic.
Preparatele fitoterapeutice din rãdãcinã de obligeanã sunt folosite în tulburãrile funcţionale ale aparatului digestiv, colici abdominale, pentru stimularea secreţiei gastrice şi a poftei de mâncare, ca pansament gastric în durerile ulceroase, în stãri de convalescenţã, diaree, constipaţie, anemie, în perioada de dezintoxicare a celor care renunţã la fumat, în distonii neurovegetative.
Administrare:
Infuzia se preparã din 1 lingurã de rãdãcinã uscatã şi mãcinatã, la 1 canã cu apã. Se administreazã câte o lingurã de 3-4 ori pe zi.
Decoctul se preparã din 1 linguriţã de rãdãcinã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Se fierbe doar 2 minute. Se bea înainte de mesele principale câte jumătate de canã.
Se poate prepara şi un macerat la rece. În acest scop de foloseşte 1 linguriţã de rãdãcini şi se ţine la macerat timp de 3-4 ore la temperatura camerei. Se consumã înainte de mesele principale.
Pulberea din rãdãcinã de obligeanã este recomandatã în ulcerul gastro-duodenal ca pansament gastric. Se administreazã câte jumătate de linguriţã de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
În perioada de dezintoxicare, când fumãtorii doresc sã renunţe la fumat, se pot mesteca în gurã bucãţi de rãdãcinã de obligeanã.
Extern, pentru tratarea hemoroizilor şi a plãgilor, se foloseşte o infuzie din 4 linguri de rãdãcinã mãrunţitã, la jumătate de litru de apã. Se aplicã local sub formã de cataplasme.
Unele varietãţi de obligeanã conţin beta-azaronã, o substanţã care în experimentele pe animale de laborator s-a dovedit cancerigenã. Varietatea americanã nu prezintã acest risc, de aceea se impune cultivarea şi folosirea acesteia.
În caz de hiperaciditate gastrică se administrează cu precauţie, deoarece creşte aciditatea; se indică să se respecte dozele indicate pentru a nu produce greţuri, vărsături sau ameţeli.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.