Părul este un pom fructifer, originar din Asia, întâlnit frecvent în câmpii, livezi, crânguri şi dealuri şi mai rar în regiunea de munte. Are coroana caracteristică, având înălţimea în jur de 20 m, coaja de pe tulpină şi de pe ramurile bătrâne este solzoasă, iar pe ramurile tinere este netedă.
Frunzele sunt ovale sau rotunde, lucioase şi au un peţiol scurt şi păros pe dos. Florile albe sunt unite în buchete şi apar odată cu frunzele iar fructul este o poamă cu formă caracteristică „piriformă”, cu un gust şi aromă plăcută după soi.
Valoare medicinală au nu numai perele, ci şi coaja arborelui, frunzele foarte tinere şi florile. Se prepară infuzie şi decoct (din frunze, flori sau coajă), perele fiind consumate ca atare sau prelucrate.
Frunzele conţin arbutină, alături de alte principii active iar fructele conţin apă din belşug, zaharuri, alături de pectine, celuloză, tanin, fibre, săruri minerale şi oligoelemente (zinc, cupru, fier, mangan, calciu, magneziu, cobalt, aluminiu,fosfor, siliciu), vitamine ( A, B1,B2, B9, C, E, PP, K), acid folic, acid pantotenicetc.
Perele au efect calmant, sedativ, afrodisiac, protector hepatic,efect diuretic, depurativ si urolitic, uşor laxativ, efect nutritiv, remineralizant, cicatrizant, hidratează şi lubrefiază secreţiile, sunt răcoritoare, antialergice, depurative, detoxifiante.
Perele sunt recomandate în atonie gastrică, constipaţie, colită de putrefacţie, gută, reumatism cronic degenerativ, hipertensiune arterială, stări depresive, anxietate, în perioada de creştere, graviditate, surmenaj, anemie, în afecţiuni febrile (răceală, griă), bronşite, diabet.
De asemenea, perele se mai recomandă şi pentru tratamentul naturist în caz de angină pectorală, hemoroizi, astenie, cancer, colesterol în exces, intoxicaţii cu alcool, iritaţii şi leziuni ale pielii.
Se va evita consumul perelor în cazurile de insuficienţă (slăbiciune), cu scaune moi, senzaţie de frig şi o limbă palidă şi umflată, cu urme de dinţi pe margine.
Măştile din pulpă de pară sunt eficiente pentru tenul gras, acneic, având acţiune astringentă, de curăţare a pielii de impurităţi, de cicatrizare şi vindecare a acneei.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.