Păducel (Crataegus monogyna)

Denumire științifică: Crataegus monogyna
Denumire populară: Păducel, Gherghin, Mărăcine, Măceş, Ramn
Păducel (Crataegus monogyna)

Descriere

Păducelul este un arbust spinos ce creşte spontan la marginea drumurilor şi este folosit asedeori la construirea gardurilor vii din întreaga Europă. Poate atinge înălţimea de 10 m, iar în trecut din crengute inflorite de paducel se impleteau cununi ornamentale la nunţi pentru a aduce fericire şi rodnicie mirilor sau erau aşezate la leaganul pruncilor pentru a-i feri de spiritele rele.

În scop medicinal se folosesc florile, frunzele, ramurile şi fructele de păducel. Atât fructele, cât şi florile sunt folosite la prepararea de infuzii, capsule şi tincturi.

Compoziţie

Florile şi fructele de păducel conţin amine aromatice precum tiramina, lavonoid, antociani, uleiuri volatile, acizi triterpenici, acid crategic, acid ursolic, pectine, fitosteroli,  vitamina C, B complex.

Acţiune

Preparatele pe bază de păducel au efect tonic cardiac, diuretic, hipotensiv, astringent şi vasodilatator.

Indicaţii terapeutice

Produsele pe bază de păducel sunt indicate în cazurile de angină pectorală, hipertensiune arterială, nevroze cardiace, insomnii, oboseală, iritabilitate etc..

Administrare:

Sunt recomandate infuziile (1-2 linguriţe de flori uscate la o cană de apă clocotită, se beau 2-3 căni pe zi, timp de maximum 4 săptămâni) şi tincturile de păducel (20 de picături la un pahar mare cu apă, după mese, de 3 ori pe zi).

Precauţii şi contraindicaţii

Cura cu paducel se face doar pe perioade scurte de timp pana la normalizarea valorilor tensionale sau a functiei cardiace (cure maxim de 3 luni). Nu se administreaza femeilor gravide deoarece produce relaxarea uterului.

Dozele mari pot provoca ameţeli: evitaţi şofatul după ingerarea plantei.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”