Pelin (Artemisia absinthium)

Denumire științifică: Artemisia absinthium
Denumire populară: Pelin, Peliniţă, Pelinaş, Iarba-fecioarelor, Lemnul-Domnului
Pelin (Artemisia absinthium)
Pelin Deşi rădăcina de pelin este rareori întrebuinţată ca leac, ea este extrem de puternică, mai ales în infecţiile gâtului şi ale plămânilor însoţite de usturimi şi dureri. Amorţeşte durerea dată de infecţii ale gâtului şi ale bronhiilor şi este răcoritoare pentru gât şi plămâni. Este un bun antibacterian, fiind deosebit de eficientă aplicată local. Frunzele ei sunt folosite în general împotriva malariei, a viermilor intestinali, ca tonic digestiv şi în stări de răceală şi gripă.

Descriere

Pelinul este un arbust peren şi aromat, cu frunze verzi-cenuşii acoperite de perişori albi şi mătăsoşi. Inflorescenţele mici şi galbene apar vara şi toamna, în mănunchiuri. Plantă de grădină foarte populară în multe părţi ale lumii, pelinul este originar din Europa, Asia şi Africa. Creşte adesea pe terenurile virane şi pe marginea drumurilor.

Frunzele, tulpinile şi florile se usucă şi sunt folosite la prepararea de infuzii şi tincturi.

Pelinul este una dintre cele mai amare plante cunoscute şi se foloseşte în doze foarte mici la prepararea unor băuturi alcoolice precum absintul şi vermutul.

Pelin – Compoziţie

Printre compuşii activi ai pelinului se numără uleiul esenţial, flavonoidele, lignanii, lactonele sesquiterpenice şi acizii fenolici. Circa 35% din uleiul esenţial este compus din tujonă, substanţă toxică, dacă este administrată în exces.

Pelin – Acţiune

Pelinul are acţiune antiparazitară, antihelmintică, stomahică, carminativă, stimulează şi usurează digestia, tonic digestiv, tonic nervos, analgezic şi narcotic.

Pelin – Indicaţii terapeutice

Preparatele pe bază de pelin sunt indicate în cazurile de viermi intestinali, pentru stimularea apetitului, pentru detoxifiere, pentru vindecarea ulceraţiilor şi a rănilor purulente, în reumatismul articular, febră, infecţii, candidoză, hemoroizi.

Administrare: pelinul se administrează intern numai cu avizul unui specialist.

Pelin – Precauţii şi contraindicaţii

Nu se administreaza femeilor gravide sau care alapteaza, persoanelor cu  infectii acute intestinale sau boli nervoase.

Supradozajul sau excesul de pelin e toxic, da agitatie, halucinatii, ameteli, pierderea cunostintei iar abuzul de bauturi poate duce la tulburari psihice, pierderea memoriei, greturi, tulburari gastro-intestinale, convulsii.

Perioada de administrare nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”