Pin (Pinus sylvestris)

Denumire științifică: Pinus sylvestris
Denumire populară: Pin, Chifăr, Luciu, Zetin
Pin (Pinus sylvestris)

Descriere

Pinul  este un arbore originar din regiunile muntoase ale Europei şi Asiei nordice şi vestice şi poate atinge înălţimea de 30 m sau chiar mai mult.

În scopuri medicinale se folosesc conurile, răşina şi acele. Mugurii de conuri se culeg primăvara. Din ei se extrage uleiul esenţial sau pot fi uscaţi. Acele sunt sursa de uleiuri esenţiale folosite în dezinfectanţi. Răşina, care se recoltează din crestăturile făcute în trunchi, se distilează şi furnizează ulei de terebentină pentru unguente şi linimente.

Compoziţie

Pinul deţine  uleiuri volatile (pinen, limonen, beta felandren, silvestren, delta caren), rasini, principii amare, acetone, alcooli,  pinipicrozida, pinitol, coniferozida, aldehida anisica, caproica, acetat de bornil,  taninuri, fitoncide, substante antibiotice, vitamina C, bioflavonoizi.

Acţiune

Pinul este recunoscut pentru calităţile sale de dezinfectant bronşic, descongestionant, antiseptic, diuretic, antireumatic, antiiflamator, antimicrobian, expectorant, sedativ, calmant etc.

 

Indicaţii terapeutice

Pinul este recomandat în caz de infectii respiratorii acute, infectii urinare, candidoză, răceală, nas înfundat.

Administrare:

infuzie (se prepara dintr-o lingurita de muguri proaspeti sau uscati la o cana de apa clocotita; se beau 2- 3 cani pe zi)

sirop din muguri de pin (se prepara din 100 grame muguri zdrobiti si 100ml alcool de 70 de grade, care se pun la macerat intr-un borcan inchis ermetic timp de 12 ore, apoi se adauga 500 ml apa clocotita si se mai lasa 6 ore la macerat; Se face un sirop din 250 grame zahar care se fierbe pana se ingroase, apoi se amesteca cu celalat extract alcoolic, se mai fierbe putin, se strecoara si se imbuteliaza. Se administreaza cate 2 – 3 lingurite inainte de masa, pentru stimularea apetitului, combaterea avitaminozei C, tratarea bronsitei etc.)

tinctura (se administreaza cate 10-15 picaturi diluate in putina apa de 3 ori pe zi pentru boli respiratorii, urinare, impotenţă)

gemoderivat din muguri de pin (se administreaza cate 50 picaturi de 2 ori pe zi)

ulei volatil (folosit în aromoterapie)

Precauţii şi contraindicaţii

Până în prezent, nu s-au semnalat efecte adverse în tratamentul cu muguri de pin. Nu administraţi intern uleiul esenţial fără aviz specializat. Nu folosiţi extern pinul dacă sunteţi predispuşi la alergii

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”