Porumbarul este un arbust spinos din familia rozaceelor, care creşte pe dealuri şi câmpii, la marginea drumurilor şi pãdurilor, formând tufãrişuri dese prin care nici sãlbãticiunile nu îndrãznesc sã treacã de teama spinilor.
În scop terapeutic se folosesc florile, mugurii frunzelor care apar abia după ce florile au fost risipite de vânt şi fructele mature.
Florile conţin flavonoizi, acizi organici, cvercitinã, sãruri de magneziu şi potasiu, substanţe glicozidice. Fructele conţin glucide, acizi organici antociani, taninuri, polifenoli, vitamina C, sãruri de calciu şi magneziu.
Florile au proprietãţi sedative, laxative şi diuretice, fructele au acţiune antidiareicã, astringentã iar mugurii au acţiune imunomodulatoare, tonică generală, stimulent al mecanismelor de creştere şi dezvoltare şi activează axul hipofizo-hipotalamo-suprarenaliană, reglând dezechilibrele hormonale,
Preparatele medicinale din fructe sunt indicate în diaree, dizenterie, pentru calmarea durerilor de stomac, pentru stimularea digestiei, în dischinezii biliare, iar tratamentele fitoterapeutice din flori de porumbar sunt recomandate în afecţiunile rinichilor şi cãilor urinare.
Administrare:
Infuzia se face din 1 linguriţã de flori la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pe zi.
Decoctul se preparã din 1 linguriţã de fructe uscate, la 1 canã cu apã. Se fierbe 15-20 de minute dupã care se strecoarã. Se beau 2-3 cãni pe zi.
Gemoderivatul din muguri de porumbar se administrează 30-50 de picături de 1-3 ori pe zi sau 50-70 de picături o singură dată pe zi şi este indicat în cazurile de anorexie, inapetenţă, tulburări de creştere şi dezvoltare, deficit imun, bronşite cronice la vârstnici, furunculoze, dereglări de ciclu menstrual sau întârzierea menarhei la pubertate.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.