Prunul (Prunus domestica)

Denumire științifică: Prunus domestica
Denumire populară: Prun, Perje, Bardace
Prunul (Prunus domestica)

Descriere

Prunul este un pom fructifer  care poate atinge până la 15 metri înălţime, cu frunze eliptice, flori albe şi fructe alungite, de culoare vineţie, sunt cărnoase şi au gust dulce.

La noi se cultivă ca plantă de gră­dină sau în livezile din zona de deal şi de munte. Este poate cel mai răspândit pom fructifer din ţara noastră.

În scop fitoterapeutic se utilizează fructele şi frunzele.

Compoziţie

Fructele şi frunzele de prun conţin apă 87%,  zaharuri, acizi organici, pectină, săruri  minerale (fosfor, fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, mangan), lipide, albumine, proteine, vitamina A, B, şi C, acid benzoic şi mucilagii.

Acţiune

Prunele consumate ca atare şi infuzia din frunze se întrebuinţează ca laxativ, emolient, nutritiv, febrifug, uşor diuretic, dar mai ales este un excelent reglator al tranzitului intestinal, vermifug şi un stimulent al ficatului leneş.

Indicaţii terapeutice

Prunele contribuie la scăderea acidităţii sucului gastric, ceea ce le face utile în gastrite, ulcer gastric şi duodenal, anemie, înlătură starea de oboseală, sunt stimulente ale sistemului muscular, potasiul participă la metabolismul miocardului, menţine tensiunea arterială în limite normale, reduce acţiunea radicalilor liberi, care pot fi cauza bolilor cardiovasculare sau degenerative, au proprietăţi antipiretice, antihelmintice, efect diuretic, ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, fiind eficiente în prevenirea celulitei, edemelor, bolilor rematice, aterosclerozei.

De asemenea, prunele detoxifică  ficatul scăzându-i chiar volumul în cazurile în care este mărit, ajută bila în colecistite şi dischinezii biliare, sunt utile în ulcerele stomacale şi duodenale şi au acţiune vermifugă, înlăturând viermii intestinali.

În plus, băile de şezut în infuzie de frunze de prun ajută la eliminarea hemoroizilor.

Precauţii şi contraindicaţii

Consumul de prune nu este recomandat diabeticilor şi persoanelor care doresc să slăbească deoarece au un conţinut crescut de zahăr.

În cosmetică

Fructele proaspete se folosesc pentru tenurile grase, cu pori deschişi. Astfel, se pot face măşti din pulpă de prune, care se lasă să acţioneze 20 minute, după care se curăţă cu apă călduţă. Rezultatul va fi o piele curată, revigorată şi fără imperfecţiuni.

Masca din prune zdrobite este folosită frecvent  de femei pentru calitatea ei astringentă, fiind excelentă pentru refacerea pielii şi pentru estomparea ridurilor.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”