Reishi este o ciupercă ce creşte în natură, pe scoarţa mai multor copaci, dar este foarte greu de găsit, de aceea se cultivă, în scop comercial, în Japonia, China şi alte părţi ale Asiei. Reishi este una dintre ciupercile folosite de cel mai mult timp în scop medicinal.
Ciuperca nemuririi este cunoscută şi utilizată de mai bine de 2000 de ani în Extremul Orient.
Conform convingerilor chinezilor, ciuperca este eficientă într-o gama foarte mare de afecţiuni. Preparatele ciupercii sunt comercializate sub formă de medicamente în China şi Japonia.
Extrem de rară, ciuperca a constituit mult timp un privilegiu al celor bogaţi, cultivarea sa la scară largă făcându-se abia de curând. În China Antică, de pildă, numai împăraţii se puteau bucura de efectele benefice ale ciupercii Reishi, despre care se credea că are proprietatea de a menţine tinereţea şi de a prelungi viaţa.
Reishi conţine peste 200 de microelemente active, cele mai importante fiind polizaharidele, acizii ganoderici, germaniul organic, adenozina, aminoacizii şi proteinele.
Reishi îmbunătăţeşte în mod semnificativ funcţionarea sistemului imunitar, având proprietăţi antialergice, antiinflamatoare, antivirale, energizante, antibacteriene şi antioxidante. De asemenea, este un excelent remediu antistres.
Reishi conţine polizaharide solubile în apă, terpenoizi, proteine şi aminoacizi. Polizaharidele solubile în apă au efecte antitumorale, de reglare a imunităţii şi de scădere a tensiunii arteriale. Alţi compuşi din Reishi, acizii ganoderici inhibaă eliberarea de histamină şi îmbunătăţesc funcţiile ficatului, contribuind la alinarea alergiilor. Aceşti compuşi sporesc înmulţirea celulelor macrofage şi celulelor T, Reishi dovedindu-şi utilitatea în tratamentul bolilor sistemului imunitar, inclusiv SIDA şi cancer.
Guvernul japonez recunoaşte Reishi ca tratament oficial pentru cancer. Acizii ganoderici scad nivelul trigliceridelor, îndepărtează colesterolul în exces din sânge, oferind protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.
Reishi acţionează ca un antihistaminic, ceea ce o face utilă pentru tratarea alergiilor. Lanostan, un compus din Reishi, inhibă eliberarea de histamină în organism.
Reishi este un energizant eficient, dar şi un antioxidant care protejează organismul de efectele radicalilor liberi.
Reishi ajută la tratarea anxietăţii, tensiunii arteriale, hepatitei, bronşitei, insomniei şi astmului.
Reishi se foloseşte ca adjuvant pentru somn, ca diuretic şi laxativ şi pentru a scădea colesterolul.
Pentru că are un gust amar şi lemnos, Reishi este o ciupercă pur medicamentoasă, nu culinară.
Doza zilnică recomandată de pudră de ciuperci Reishi este între 1-3 g.
Se recomandă consumul de Reishi dimineaţa, pe stomacul gol, cu multă apă. Consumul împreună cu vitamina C ajută organismul să asimileze ingredientele active din Reishi.
Pudra de Reishi se poate adăuga şi în băuturi (sucuri, smoothie-uri) şi mâncăruri.
Ciupercile Reishi nu sunt toxice şi pot fi folosite în siguranţă de majoritatea oamenilor. Când nu sunt utilizate corespunzător, acestea pot provoca unele efecte secundare: uscăciune a gurii şi a gâtului, deranjarea stomacului sau sângărari nazale.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.