Salcia este un arbore foios, care cre;te pe malul apelor, în lunci, zãvoaie, locuri umede, în zonele de deal şi câmpie. Tulpina, care adeseori poate creşte strâmbã, atinge înãlţimi de 25 (30) m. Scoarţa este la început netedã, de culoare cenuşiu-verzui, iar apoi apar crãpãturi în lungime. Frunzele au formã de lance, lungi de pânã la 10 cm, cu margini neregulate şi culoare verzui-argintiu.
Acidul acetilsalicilic, componenta principalã a renumitei aspirine, a fost extras pentru prima oarã din scoarţa de salcie, în anul 1838. Ulterior, acidul salicilic a fost sintetizat pe cale chimicã, fiind utilizat pe scarã largã în industria medicamentelor antiinflamatoare.
În scop terapeutic se recoltează scoarţa ramurilor tinere, frunzele şi florile de tip masculin (mâţişorii).
Scoarţa de salcie conţine o cantitate importantã de compuşi salicilici şi taninuri, precum şi cearã, vitamine, celuloză, rãşini, oxalaţi.
Substanţele active conţinute în scoarţa de salcie conferã preparatelor medicinale proprietãţi antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, antipiretice, tonice, astringente, hemostatice.
Preparatele din scoarţã de salcie sunt utilizate în afecţiunile reumatice, pentru calmarea durerilor şi combaterea febrei, în stãrile de iritabilitate nervoasã şi anxietate, în insomniile pe fond nervos, în dismenoree, nevralgii, dureri musculare, stomatite, pentru combaterea transpiraţiei la picioare etc.
Administrare:
Decoctul de scoarţã de salcie se preparã din 2 linguri de produs mãrunţit, la 1 canã cu apã. Se administreazã 3-4 linguri pe zi.
Se poate administra şi sub formã de pulbere în dozã de jumătate de linguriţã înaintea celor trei mese principale.
Decoctul pentru uz extern, utilizat în caz de stomatitã, se preparã din 4 linguri de scoarţã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Se face gargarã de mai multe ori pe zi.
Pentru combaterea transpiraţiei urât mirositoare de la nivelul picioarelor se fac spãlãturi locale cu decoctul concentrat preparat din 100 g de scoarţã de salcie la 1 litru de apã.
Administrarea în doze prea mari poate sã ducã la apariţia unor fenomene nedorite cum ar fi cefaleea, ameţelile, greţurile şi vãrsãturile, diareea, convulsiile.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.