Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind – alături de orez, grâu, orz şi mei – una dintre cele mai hrănitoare plante. Soia aparţine familiei leguminoaselor, fiind o erbacee anuală cu frunzele paripenat-compuse, moi, de un verde intens pe faţa expusă la soare.
Florile sunt mici şi au culoare albă sau violetă iar fructul este o păstaie, care conţine boabe, folosite în scop fitoterapeutic. Aceste boabe, folosite în alimentaţia curentă, dar şi în industrie, au şi proprietăţi medicinale, alături de rădăcini sau chiar planta întreagă.
Pentru uz medicinal se prepară lapte de soia, făină de soia, germeni de soia. În Japonia soia este consumată de mai bine de 3000 de ani în urmă. Tot aici femeile nipone prezintă foarte rar probleme menopauzale iar cazurile de cancer de sân, col, uter sunt foarte rare.
Soia conţine până la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toţi aminoacizii esenţiali (lizină, glutamină, triptofanul), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni şi lecitină.
Soia este un aliment complet, foarte digestibil. Ea are rol plastic şi stimulator pentru muşchi, oase şi nervi şi este energizant, remineralizant şi echilibrant celular. De asemenea, planta are acţiune emolentă şi hepatoprotectoare, precum şi efecte antitumorale.
Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
În plus, datorită conţinutului său bogat în proteine integrale este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenţa proteinelor animale.
Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar.
Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Consumarea produselor pe bază de soia duce şi la un mai bun reglaj în ceea ce priveşte ciclurile menstruale.
Izoflavonele, adică acei compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.
Chiar dacă fitoestrogenii din soia sunt naturali şi nu s-au semnalat efecte adverse, este de preferat ca dieta femeilor gravide, a femeilor care alăptează, precum şi a bebeluşilor în primele luni de viaţă să nu conţină soia sau derivate din aceasta. Este indicat să nu se administreze în alimentaţia copiilor sub 3 ani deoarece poate inhiba dezvoltarea sistemului endocrin (glanda tiroidă).
Administratia alimentelor şi medicamentelor din SUA (FDA- Food and Drug Administration ) a recomandat consumul de maximum 25gr / zi de soia, dincolo de această cantitate putând să apară diverse efecte nedorite, care nu au fost puse în evidenţă dar care nu pot fi excluse.
Supradozajul ar putea determina iritaţii gastrointestinale, stări de vomă, tulburări ale mensturaţiei şi dezechilibre tiroidiene.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.