Stânjenel (Iris germanica)

Denumire științifică: Iris germanica
Denumire populară: Stânjenel, Crin-vanat, Floare-vanata, Lilie, Lilie-vanata, Stanjenel, Stanjenita, Irisul Albastru
Stânjenel (Iris germanica)

Descriere

Stânjenelul este o plantă perenă originară din Europa şi Africa de Nord. Planta creşte până la înălţimea de 1 m, are un rizom gros, cu miros de iarbă, din care porneşte tulpina înaltă şi frunzele lanceolate, dispuse în grupuri de patru sau şase, iar spre vârful tulpinei apar florile de culoare albastră sau violetă.

Florile sunt doar puţin parfumate, prezintă trei petale orientateîn jos şi trei în sus, iar sub petale apar trei stamine şi un ovar.

Stânjenelul se cultivă atât ca plantă medicinală cât şi decorativă, dar se foloseşte şi în industria de parfumuri şi cosmetică.

În scop fitoterapeutic se utilizează rizomii de culoare albă (din al doilea şi al treilea an de vegetaţie).

Stânjenel – Compoziţie

Frunzele şi florile de stânjenel sunt, potrivit ultimelor cercetări în domeniu, o sursă importantă de vitamina C, cu rol deosebit de important în menţinerea sănătăţii.

Stânjenel – Acţiune

Fitoterapia cu infuzie pe bază de stânjenel are afecte expectorante şi diuretice.

 

Stânjenel – Indicaţii terapeutice

Utilizat intern, sub formă de infuzie sau decoct, stânjenelul ameliorează inflamaţiile organelor repiratorii, diminuează tusea convulsivă, previne pneumonia, cefaleea, tubercloza, elimină constipaţia şi înlătură durerile menstruale.

Sub formă de comprese, gargară sau băi locale cu infuzie de stânjenel se pot trata nevralgiile dentare, arsurile, ulceraţiile, micozele pielii şi chiar hemoroizii.

 

Stânjenel – Precauţii şi contraindicaţii

Nu se utilizează planta în caz de ulcer duodenal sau în timpul sarcinii sau alăptării.

De asemenea, este recomandată purtarea unei măşti sau tifon atunci când se lucrează cu parf de stânjenel deoarece poate provoca iritaţii ale mucoaselor, urmate de vomă şi insuficienţă respiratorie.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”