Sulfina (Melilotus officinalis)

Denumire științifică: Melilotus officinalis
Denumire populară: Sulfina
Sulfina (Melilotus officinalis)

Descriere

Sulfina este o plantã ierboasã din familia leguminoaselor, cu flori galbene, plãcut mirositoare, înşirate la vârful tulpinilor înalte de pânã la un metru. Creşte în toate regiunile ţãrii, din câmpie pânã în zonele de munte.

În scop medicinal, de la sulfinã se recolteazã partea aerianã înfloritã.

Compoziţie

Planta conţine acid melilotic, care prin hidrolizã formeazã cumarine. În plus, sulfina mai conţine alantoinã, acid alantoic, aciduric, colinã, mucilagii.

Acţiune

Preparatele din flori de sulfinã au acţiune emolientã, anticoagulantã, astringentã, diureticã, cicatrizantã, calmantã.

Indicaţii terapeutice

Preparatele din sulfinã sunt folosite în tratarea afecţiunilor gastrice, în varice, hemoroizi, tromboflebite, pentru oprirea sângerãrilor uşoare, iar în medicina empiricã este indicat pentru tratarea icterului şi a afecţiunilor hepato-biliare.

Administare:

Infuzia se preparã din 1 linguriţã de plantã uscatã la 1 canã cu apã. Se beau 1-2 cãni pe zi.

Pentru combaterea insomniilor se poate bea 1 canã de infuzie din flori de sulfinã înainte de culcare.

În gingivite, afte bucale, abcese dentare se preparã o infuzie din 2 linguriţe de plantã la 1 canã cu apã şi se clãteşte gura de mai multe ori pe zi.

Pentru uz extern, se preparã o infuzie din 1 linguriţã de plantã la 1 canã cu apã şi se aplicã sub formã de comprese locale.

Precauţii şi contraindicaţii

Dupã recoltare trebuie sã se acorde o atenţie deosebitã procesului de uscare. Uscarea necorespunzãtoare poate duce la apariţia unor substanţe cu efect anticoagulant, constituind un potenţial pericol de sângerare.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”