Talpa gâştii (Leonurus cardiaca)

Denumire științifică: Leonurus cardiaca
Denumire populară: Talpa Gâştii, Creasta Cocoşului, Somnişor, Coada Leului
Talpa gâştii (Leonurus cardiaca)

Descriere

Talpa-gâştii este o plantă erbacee, ale cărei frunze imită conturul labelor de gâscă de unde şi una din denumirile ei populare.
Cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice asupra inimii explică denumirea latinească a plantei. Se găseşte răspândită pe poieni şi fâneţe, la marginea drumurilor, a pădurilor, pe lângă garduri, terenuri necultivate din zona de câmpie şi de dealuri.

În scop terapeutic se recoltează partea aeriană a plantei.

Compoziţie

Planta de talpa-gâştii este bogată în uleiuri volatile, acizi flavonici, acizi organici, flavonoide, acizi polifenolcarboxilici, alcaloizi (leunucardina, stachidrina), principii amare (lactone), iridoite, heterozide cardiotonice bufadienolidice, glicozide (heterozizi) cardiotonici (strofantidina, leonurina),  fitosteroli, rezine, saponozide, taninuri, vitamine A, C, E, betacaroten, minerale şi acizi organici.

Acţiune

Preparatele fitoterapeutice pe bază de talpa gâştii au acţiune sedativă, calmantă, asupra sistemului nervos central şi vegetativ, eficientă în insomnie (este de 3 ori mai puternică decât valeriana), anxio-depresiva şi relaxantă a fenomenelor de somatizare în disfuncţii neuro-vegetative respiratorii (crize de astm, dispnee funcţională), cardio- vasculare (palpitaţii, tulburări de ritm, precordialgii, de cauză nervoasă), digestive (epigastralgii), tulburări de menopauză, tulburări nevrotice diverse, vasodilatatoare, hipotensivă, acţiune relaxantă a musculaturii netede a vaselor de sânge, cardiotonică, antiaritmică, creşte tonusul musculaturii uterului, acţiune cicatrizantă, antiinflamatorie, antiseptică.

Indicaţii terapeutice

Talpa-gâştii este indicată în distonii neurovegetative, afecţiuni cardiovasculare de cauză nervoasă, tulburări nervoase apărute la menopauză (stări de nelinişte, nervozitate, insomnii, palpitaţii, lipsa încrederii în sine, labilitate psiho-afectivă).

Administrare:

Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se strecoară şi se administrează 2-3 căni pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

La administrare îndelungată sau doze excesive poate apărea senzaţia de sete intensă şi tulburările digestive .

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”