Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

Denumire științifică: Capsella bursa-pastoris
Denumire populară: Traista-ciobanului, Punga Babei, Străiţa Ciobanului, Coada Pisicii, Paştele Calului
Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

Descriere

Traista ciobanului este o plantă erbacee originară din Europa, care creşte spontan pe câmp, pajişti, grădini şi locuri însorite în general. Numele său provine de la forma pe cae o are capsula plantei, respectiv forma de traistă.

Frunzele au forme diferite, în funcţie de localizarea de-a lungul tulpinii iar fructele au un aspect particular, uşor de recunoscut, aproape inconfundabil, având formã triunghiularã, cu cele douã unghiuri îndepãrtate rotunjite, în formã de inimã.

În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, când fructificaţiile sunt mai rare.

Traista-ciobanului – Compoziţie

Printre substanţele cu activitate biologicã descoperite în traista-ciobanului se gãsesc: amine biogene, colinã, acetilcolinã, tiraminã, histaminã, flavone de tipul diosminei, rutozide şi acid fumaric. În rãdãcinã s-au pus în evidenţã substanţe peptidice.

Traista-ciobanului – Acţiune

Preparatele fitoterapeutice pe bază de traista-ciobanului au acţiune hemostatică, vasoconstrictoare, antimicrobiene, antibacteriene, antifungice şi antitumorale.

Indicaţii terapeutice

Preparatele din traista-ciobanului pot fi administrate cu acordul medicului curant în diverse afecţiuni în al cãror tablou simptomatic apare sângerarea: menstruaţii abundente, hemoragii uterine, ulcere, dar şi în caz de diaree şi alte tulburări digestive.
Planta nu trebuie consideratã un substitut pentru tratamentele medicamentoase verificate.

Administrare:

Infuzia se preparã din 1 linguriţã de plantã uscatã, la 1 canã de apã clocotitã şi se beau 2 cãni pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Se impune prudenţã în recomandarea preparatelor din traista-ciobanului la bolnavi cu tendinţã sporitã de formare de cheaguri.

De asemenea, trebuie evitatată supradozarea, care poate determina scăderea tensiunii arteriale.

Nu se administrează în timpul sarcinii şi alăptării şi pacienţilor care suferă de afecţiuni tiroidiene sau cardio-vasculare.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”