Trandafirul (Rosa centifolia)

Denumire științifică: Rosa centifolia
Denumire populară: Trandafir
Trandafirul (Rosa centifolia)

Descriere

Trandafirul este o plantă perenă şi se prezintă sub formă de arbust. Acesta creşte şi spontan, dar este mai ales cultivat în parcuri şi gradini, ca plantă decorativă. 

Trandafirul face parte din familia rozaceelor, fiind una dintre cele mai răspândite şi mai cunoscute plante. În prezent, în lume se cultivă peste 20.000 de soiuri de trandafir.

Partea medicinală a trandafirului sunt petalele, din care se prepară infuzie şi sirop. De asemenea, din petale se fac dulceţuri şi gemuri iar extractele de petale se folosesc şi în industria produselor cosmetice, iar uleiurile sunt folosite în aromaterapie.

Trandafir – compoziţie

Petalele de trandafir conţin ulei volatil, tanini, derivaţi flavonici, nerol, citronelol, zaharuri, ceară şi acid galic.

Trandafir – acţiune

Actiunea florilor de trandafir  determină efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatoare, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante şi tonice.

Trandafir – indicaţii terapeutice

Preparatele din trandafir, procesate în diferite moduri (infuzie, tincturi, oţet de trandafiri, petale amestecate cu miere), sunt indicate în gripă, bronşite, răceli, astm bronşic, hiperhidroză (transpiraţie în exces), laringită, micoze bucale şi vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronică şi dizenterie, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, leucoree, iritaţii oculare ori la nivelul pleoapelor sau în conjunctivite.

Trandafir – precauţii şi contraindicaţii

Ceaiul de trandafiri nu este recomandat persoanelor care au alergie la petale de trandafiri deoarece poate determina arsuri la nivelul stoamcului.

De asemenea, preparatele pe bază de randafiri nu se asociază cu medicamente antiinflamatoare sau pentru subţierea sângelui.

Înainte de administrarea cantităţilor semnificative în anumite afectţiuni este necesar consultul medicului.

Trandafirul în cosmetică

Un aspect important al acestei plante medicinale este subliniat de acţiunea apei naturale de trandafiri, care are efecte miraculoase asupra frumuseţii. Aceasta are multiple beneficii şi este adecvată tuturor tipurilor  de piele.

Printre beneficiile sale enumerăm: este hidratantă, catifelează şi tonifică pielea, are proprietăţi antiinflamatorii, reducând iritaţiile pielii, curăţă porii pielii, are proprietăţi astringente uşoare, de aceea este recomandată după tratamentele faciale pentru închiderea porilor.
Are proprietăţi antiseptice şi antibacteriene, stimulează circulaţia sângelui la nivelul capilarelor, menţine echilibrul ph-ului pielii, are proprietăţi cicatrizante, stimulează procesul de regenerare al pielii, ajută la menţinerea tinereţii şi elasticităţii pielii, are proprietăţi antioxidante, calmează arsurile solare, stimulează circulaţia sângelui la nivelul scalpului, întăreşte rădăcina firului de păr, stimulează creşterea acestuia şi ajută la regenerarea părului deteriorat.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”