Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor)

Denumire științifică: Viola tricolor
Denumire populară: Trei Fraţi Pătaţi, Buruiana Imparatului, Buruiana De Spurcaciune, Buruiana De Noua Daturi, Caltunasi De Camp, Carligei Patati, Flori Domnesti, Micsunele, Pansele- Salbatice, Panseluta- De- Camp, Sora- Cu- Frate, Catifelute, Fratiori, Lamaioara, Maschioane- Salbatice, Viorea
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor)

Descriere

Trei fraţi pătaţi este o planta ierboasă care creşte în lunci, la marginea pădurilor, fâneţe, pe coaste şi stâncării din zona de deal până la cea subalpină.

În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, recoltată în perioada de înflorire din luna mai până la sfârşitul lunii august.

Compoziţie

Planta de trei fraţi pătaţi  are în compoziţie saponine triterpenice pentaciclice, uleiuri volatile, un alcaloid (violină),  flavonozide (viola- cvercetinozidă identică cu rutozida), antocianozide,o heterozidă a salicilatului de metil, compuşi salicilici, mucilagii, vitamine A, C, betacaroten şi taninuri.

Trei fraţi pătaţi – Acţiune

Fitoterapia cu planta de trei fraţi  pătaţi are acţiune expectorantă, diuretică, stimulentă a activităţii rinichilor, antialergică, regenerant dermic, acţiune febrifugă, sudorifică datorită salicilatului de metil şi compuşilor salicilici, acţiune coleretică, uşor laxativă,  o puternică acţiune depurativă.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice pe bază de trei fraţi pătaţi sunt recomandate în afecţiuni alergice (urticarie, rinită alergică, astm bronşic, alergii digestive), boli de piele (eczeme, dermatoze, acnee juvenilă, acnee rozacee, furunculoze, psoriazis, herpes), afecţiuni respiratorii (traheite, bronşite, faringite, orice afecţiune care evoluează cu tuse cu expectoraţie), afecţiuni urinare (nefrite, edeme de origine renală), boli febrile, boli reumatice (gută, reumatism degenerativ, artrite, artroze), constipaţie, intoxicatii diverse, boli hepatice, deficienţe imune.

În uz extern, compresele, gargara, spălăturile şi inhalaţiile  cu trei fraţi pătaţi ajută la vindecarea rănilor, plăgilor, furunculozelor,aftelor, stomatitelor, leucoreei, rinoreei etc.

Mod de administrare

Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 2-3 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.

Infuzia combinată se prepară din 4 linguriţe de plantă uscată la 500 ml apă rece care se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se strecoară, iar maceratul rămas se opăreşte cu jumătate de  litru de apă clocotită timp de jumătate de oră, apoi se strecoară şi se amestecă cele două extracte iar preparatul se fracţionează şi se bea de-a lungul unei zile.

Tinctura de trei fraţi pătaţi se administrează câte o linguriţă, de 3-4 ori pe zi, diluată în puţină apă.

Precauţii şi contraindicaţii

Singurele probleme care pot apărea sunt legate de supradozare. În cazul în care se iau zilnic mai mult de 18 grame (la adulţi) sau mai mult de 4 grame (la copiii de 4-12 ani), pot apărea fenomene neplăcute cum ar fi vărsăturile, diareea, stările de greaţă şi inapetenţa, mai rar iritaţiile la nivelul pielii.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”