Trifoiul roşu (Trifolium pratense)

Denumire științifică: Trifolium pratense
Denumire populară: Trifoi Roşu, Trifoi Salbatic , Bujorul Vitelului, Trifoiul Calului
Trifoiul roşu (Trifolium pratense)

Descriere

Trifoiul roşu este o plantă furajeră şi medicinală perenă, cu o tulpină ce poate atinge până la un metru înălţime, fiind muchiată şi doar puţin ramificată. Creşte sub formă de tufe, nu numai în culturi, ci şi în stare sălbatică – prin pajişti, fâneţe, poieni de pădure.

Trifoiul roşu este o plantă furajeră suculentă şi hrănitoare pentru animale şi, din acest motiv, se cultivă. Fireşte, frunzele acestei plante au forma binecunoscută a frunzei de trifoi, adică sunt trifoliate.

Florile au culoarea roşie, violacee sau albăstruie, fiind grupate în capitule ovale. Trifoiul înfloreşte timp îndelungat, din mai şi până în octombrie. Creşte

Pentru uz medicinal se recoltează florale, fără codiţă, din care se prepară infuzie, tinctură sau decoct.

Compoziţie

Planta conţine uleiuri volatile, fitosteroli, flavonozide (izoflavone cu acţiune estrogenică), acizi fenolici, acid salicilic, cumarine, saponozide triterpenice, mucilagii, lecitină, vitamina A, E, C, B2, B3 şi substanţe minerale (calciu, crom, magneziu, potasiu, siliciu).

Acţiune

Trifoiul roşu are proprietăţi sedative, antiseptice, antiinflamatoare, diuretice şi mineralizante.

Indicaţii terapeutice

Preparatele din flori de trifoi roşu sunt recomandate în deranjamente stomacale şi intestinale, fiind sedative şi laxative şi, totodată, un regulator al traficului gastro-intestinal.

Aceste preparate mai sunt indicate în afecţiuni ale prostatei, afecţiuni ale căilor respiratorii, osteoporoză, boli de rinichi, spondiloză.

Descoperiri recente arată că preparatele de trifoi roşu sunt şi un agent de stimulare a imunităţii organismului.

Sub formă de comprese cu infuzie, băi, spălături vaginale sau macerat, trifoiul roşu ameliorează durerile provocate de lombosciatică, boli reumatice, elimină mâncărimile de piele, urticaria, alergiile, este eficient în tratamentul leucoreei, al cancerului faringian şi laringian (gargara) şi al cancerului rectal sau de colon (clismă).

Precauţii şi contraindicaţii

Preparatele cu trifoi roşu nu se administrează femeilor gravide (risc de avort), persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante, existând riscul producerii de hemoragii sau persoanelor predispuse la hemoragii.

De asemenea, este contrindicată administrarea simultană a trifoiului roşu cu medicamentele care conţin salicilaţi.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”