Şofranul este o plantă originară din Persia, care în ţara noastră se găseşte doar sub forma cultivată.
Planta are bulbotubercul, frunze înguste şi lungi, flori unice de culoare violet-albastră cu pistil de culoare portocalie şi linii purpurii iar fructul este o capsulă trioculară de dimensiuni reduse şi culoare albă.
De la plantă se folosesc în scop terapeutic doar stigmatele, care reprezintă partea superioară a pistilului, pe care se prinde şi încolţeşte polenul.Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obţine 500 g de şofran şi de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obţinerea a 500 g de produs uscat. Planta se utilizează atât în scop medicinal, cât mai ales în industria alimentară, ca şi condiment.
Şofranul conţine carotenoizi, ulei volatil, protocrocină,o substanţă de natură glicozidică, ce are proprietatea de a intensfica senzaţiile euforice şi de fericire în timpul actului sexual, făcând din acest condiment un adevărat afrodisiac natural.
Şofranul are proprietăţi antispasmodice, stomahice, analgezice, antiasmatice, antitusive, este un tonic gastric şi al sistemului nervos central.
Şofranul sub formă de tinctură sau decoct este indicat în tulburările menstruale, depresie, tuse, astm bronşic, gută, febră, boli biliare şi hepatice, menstre dureroase, dispepsii, atonie gastrică, meteorism abdominal şi balonări.
Extern, şofranul sub formă de extract, pulbere sau tinctură, este un remediu eficient pentru afecţiunile hemoroidale, echmoze, conjunctivite, flegmoane şi dureri dentare.
Planta este contraindicată în sarcină, putând provoca metroragii şi chiar avort, hemoragii puternice, diaree,colici abdominale, vărsături sau chiar deces.
Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.