Tot din categoria alimente de evitat dacă ai colesterolul ridicat fac parte și dulciurile sau produsele de patiserie care au în compoziție unt, margarină sau ulei de palmier, toate fiind surse de grăsimi saturate și colesterol. De asemenea, astfel de dulciuri conțin cantități imense de zahăr, care poate crește nivelul trigliceridelor din sânge.
Câteva exemple de astfel de dulciuri sunt: gogoșile, biscuiții, prăjiturile, cornurile cu cremă, napolitanele și cam tot ce găsești pe raftul din supermarket sau la patiseria din colțul străzii.
O variantă ar fi să îți faci acasă deserturile, dar cu mare grijă la ingrediente și la cantități. Folosește unt puțin spre deloc, înlocuiește zahărul cu îndulcitori cu mai puține calorii (xilitol, stevia, nectar de agave, melasă) și redu cantitatea de făină albă sau schimbă cu variante mai „sărace” în carbohidrați, cum ar fi făina de migdale, de hrișcă, de ovăz etc.
De asemenea, poți încerca să-ți „educi” pofta de dulce renunțând o perioadă la tot ce înseamnă dulcele procesat din comerț și alegând, în schimb, fructele proaspete, cele deshidratate (cu măsură, pentru că au multe calorii) sau compoturile fără zahăr adăugat.