Leurda împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Popular, leurda mai este numită şi usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi. Se consumă doar frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie.
Leurda are efect benefic asupra circulației sângelui, putând reduce riscul de tromboflebită şi tromboze în general. De asemenea, e foarte indicată persoanelor care au tensiunea crescută. Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine.
Această plantă poate ameliora, de asemenea, durerile cauzate de reumatism. Cele mai recente studii arată că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de „revitalizare” a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală.
Nu în ultimul rând, clorofila și alte substanțe din frunzele proaspete de leurdă au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, se pare că în timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim două săptămâni.