Spanacul protejează vederea.
Spanacul e considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este bogat în numeroase vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, mai ales fier, care ne ferește de anemie și are un rol important în transportul oxigenului în toate țesuturile.
Persoanele care mănâncă regulat spanac prezintă un risc scăzut de cataractă, deoarece alimentul conţine luteină, o substanţă care protejează proteinele cristalinului.
Prin consum repetat de spanacscade riscul formării cheagurilor în interiorul vaselor. Astfel, spanacul intră în protecţia cardiovasculară.
Această plantă trebuie inclusă în alimentaţie încă din copilărie, imediat după diversificare, alături de carne sau de ou. Spanacul contribuie la creşterea diurezei, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare. Aşadar, carnea spre exemplu va fi corect digerată şi asimilată.
Spanacul este bogat în vitamina E, care reduce stresul oxidativ, principalul vinovat de creşterea transaminazelor. Acesta este un factor de risc major al apariţiei ficatului gras. Totodată, alimentele bogate în această vitamină pot să reducă riscul de obezitate, diabet, infarct, cancer sau chiar Alzheimer.
Nu în ultimul rând, spanacul ar putea fi o soluţie pentru persoanele care doresc să slăbească, scăzând pofta de dulciuri şi mâncare nesănătoasă cu până la 95%.