Pofta de zahăr și lipsa de crom.
Cromul joacă un rol foarte important în secreția de insulină și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Dacă nu mâncăm suficiente alimente bogate în acest mineral, riscăm să ne confruntăm cu rezistența la insulină, care determină pofta de zahăr.
De asemenea, cromul este implicat în metabolismul glucidelor, lipidelor şi acizilor nucleici. Așadar, este un mineral care joacă un rol esențial și în prevenirea diabetului zaharat de tip 2.
În afară de pofta de dulce, carența de crom se manifestă și prin: somnolență, amețeală, sete excesivă, oboseală, anxietate.
Pe termen lung, deficitul de crom este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiace, tulburări neurologice și tulburări ale metabolismului glucidic şi lipidic (colesterol crescut, trigliceride mărite).
Alimente bogate în crom: broccoli, carne de vită, carne de curcan, prune uscate, stafide, ouă, nuci, struguri sau suc natural de struguri, portocale, cereale integrale, cartofi, usturoi, ciuperci, semințe de dovleac, ovăz, fasole verde, roșii, salată verde, busuioc.