Smoothie-uri din magazine.
Deși poate părea o idee bună, consumul zilnic de smoothie, mai ales cel cumpărat din magazine, nu este indicat dacă ai probleme cu greutatea.
Chiar dacă zahărul natural din fructe nu este la fel de nociv precum zahărul alb, acesta conține multe calorii și poate avea efecte negative inclusiv asupra ficatului.
De asemenea, nu trebuie neglijate nici restul ingredientelor adăugate într-un smoothie, cum ar fi laptele sau iaurtul, nucile sau îndulcitorii (miere, sirop de arțar etc.). O porție de doar 250 ml de smoothie poate ajunge ușor la aproape 500 de calorii!
Cel mai indicat este să consumi fructul întreg și, foarte important, să nu faci excese. Într-un smoothie poate fi folosită o cantitate de 300 până la 500 de grame de fructe, adică maximul porției zilnice recomandate. Dacă o sticluță de smoothie poate fi dată pe gât pe nerăsuflate, nu același lucru se poate spune despre fructele întregi, care necesită cu siguranță mai mult timp pentru a fi mestecate.
Acest timp este foarte important atât pentru creier, cât și pentru glicemie. Cu cât mestecăm mai mult timp alimentele, cu atât creierul va fi mai receptiv la semnalele transmise de neurotransmițători și vom avea senzație de sațietate și glicemie în parametrii normali.
Asta nu înseamnă că din când în când nu te poți răsfăța cu un smoothie la micul dejun sau la prânz, dar nu face din asta un obicei dacă vrei ca regimul de slăbire să dea rezultate.