În cazul în care căpușa purtătoare de Borellia, bacteria care determină boala Lyme, s-a desprins singură de piele, pot să apară simptome la 24-48 de ore de la mușcătură, sau chiar mai târziu, precum: iritație/roșeață cu formă rotundă, având aspectul unui inel în jurul mușcăturii, semn de tras la țintă sau „eritem în ochi de bou”, mâncărime (aceasta apare doar dacă se formează iritația menționată anterior și pielea se usucă).
Alte semne ale infecției cu bacteria care produce boala Lyme apar în 1-2 săptămâni de la mușcătură și constau în: umflarea ganglionilor limfatici, oboseală accentuată, febră și/sau frisoane, nas înfundat, cefalee, amorțeală, dureri musculare, transpirația abundentă, confuzie/amețeală, greață și/sau vărsături, dureri de stomac, diaree, apetit redus.
Cu cât depistăm și scoatem căpușa din piele mai devreme, cu atât riscul să ne îmbolnăvim este mai mic. Medicii spun că primele 24 de ore de la mușcătura de căpușă sunt esențiale. Această fereastră de timp ne conferă siguranța că bacteria periculoasă nu ajunge în organismul nostru.