Delicioase, dar toxice pentru creier și cu potențial cancerigen! Vorbim despre mezelurile grase în care sunt adăugați nitriți.
Aceste substanțe joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, deoarece împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate, cum ar fi Clostridium botulinum, Salmonella și Listeria. În anumite condiții, nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/ nitrați și riscul de cancer colorectal.
Potrivit bbc.com, atunci când prăjim un aliment care conține nitriți (salam, bacon, cârnați etc.), sunt produse nitrozamine, substanțe cu potențial cancerigen. De asemenea, studiile arată că nitriții pot dezechilibra microbiomul intestinal, numit și „al doilea creier”, favorizând sau agravând boli psihice precum tulburarea bipolară.
Pentru a reduce cât mai mult riscul de cancer și afecțiuni mintale, se recomandă limitarea cantității de carne procesată (salam, șuncă, parizer, pastramă, mușchi, jambon, cârnați, crenvurști etc.) la cel mult 150 de grame/săptămână.